Od:
Do:

Povelja Međimurske županije dodijeljena umirovljenom Varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku

Povelja Međimurske županije dodijeljena umirovljenom Varaždinskom biskupu Josipu MrzljakuČAKOVEC, 23. 12. 2019.
Mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, dobitnik je Povelje Međimurske županije za doprinos razvitku i općem napretku te promicanju položaja i ugleda Međimurske županije pastoralnim vođenjem i duhovnom skrbi za vjernike i stanovnike Međimurske županije.

Povelju biskupu Mrzljaku dodijelio je župan Međimurske županije Matija Posavec, ne svečanoj Sjednici županijske skupštine Međimurske županije u ponedjeljak 23. prosinca 2019. godine.

Tom prigodom župan Posavec je poručio kako je mons. Mrzljak bio duhovni vođa od kojih su mnogi, pa i on sam, puno naučio. Također, poželio je biskupu Mrzljaku puno zdravlja te da i dalje život provodi onako kako je obavljao biskupsku službu: pošteno, dobro, s velikim, plemenitim srcem i s visokom razvijenom solidarnošću i humanošću prema njegovim bližnjima, ali i prema svim stanovnicima koji biskupa Mrzljaka okružuju.

- Ono najmanje što možemo učiniti za sve ono što ste Vi učinili za nas je Povelja Međimurske županije. Neka Vam bude uspomena na našu suradnju i na sve ono što ste dali za nas. - poručio je biskupu Mrzljaku župan Posavec.

Biskup je pak, zahvaljujući na Povelji, ujedno uputio i božićnu čestitku svima okupljenima, poželjevši puno mira, zajedništva, tolerancije, razumijevanja.

- Mi smo ljudi različiti, i po vjeri, i po naciji, ali živimo zajedno i zato je važno prepoznati to zajedništvo, njegovati zajedništvo, uvažavati jedni druge; to je ono što nam možda malo nedostaje. - rekao je mons. Mrzljak potičući sve da pokušaju naći ono što spaja, ono što je svima zajedničko. Božić je itekako prigoda da prepoznajemo te, osobito obiteljske, vrijednosti. Kako nam Isus dolazi u obitelji Josipa i Marije, zato su obitelji posvećena mjesta, a slika tih malih obitelji preslikava se na one veće odnosno na čitavo društvo.

Na kraju je biskup Mrzljak Međimurskoj županiji poželio puno uspjeha i dalje na dobrobit čovjeka u svim gospodarskim pothvatima, ali i puno uspjeha na duhovnoj i moralnoj razini, a sve to je potrebno kako bi se napredovalo.

- Neka nam svima Bog podari dobro zdravlje da možemo svoje uloge i službe dostojno vršiti, uz Božju pomoć. - zaključio je biskup Mrzljak.

Kako stoji u obrazloženju Povelje, u dvanaestogodišnjoj službi, kao biskup Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak nesebično se zalagao za boljitak vjernica i vjernika Međimurske županije. Redovito je posjećivao gradove i općine Međimurske županije za čiji je rad i napredak pokazivao iznimnu brigu i interes. Također je često predsjedao misnim slavljima i sudjelovao u obilježavanju značajnih povijesnih datuma i događaja na području Županije.

Kao predsjednik odbora HBK za pastoral Roma pridonio je boljoj integraciji Roma u zajednicu, a kao predsjednik Hrvatskog Caritasa skrbio je za pomoć potrebitim stanovnicima Međimurske županije. 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografija. Marko Domiter