Od:
Do:

Sveta misa za poginule i preminule policajce povodom Dana policije i blagdana sv. Mihaela arkanđela

Sveta misa za poginule i preminule policajce povodom Dana policije i blagdana sv. Mihaela arkanđelaVARAŽDIN, 25.9.2020.
Nekoliko dana prije kalendarske proslave blagdana svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela od kojih je sv. Mihael zaštitnik hrvatskih policajaca svečanu svetu misu za poginule i preminule policajce u varaždinskoj je katedrali predvodio varaždinski biskup Bože Radoš. U koncelebraciji s biskupom bili su preč. Mario Kopjar, kanonik Stolnog kapotola, vlč. Ivica Horvat, policijski kapelan i vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik. Katedralu su ispunili policajci predvođeni načelnikom Policijske uprave varaždinske Predragom Benčićem.

Biskup Radoš je u uvodu u misno slavlje poručio okupljenim policijskm službenicima kako na ovoj svetoj misi želimo moliti s njima i za njih, za njihovu službu da budu dostojni poziva na koji su pozvani i povjeranja koje im je dano.

U svojoj se homiliji biskup osvrnuo na ulogu i mjesto anđela u životu Crkve i vjernika. Anđeli su Božji glasnici, posreduju ljudima Božju riječ, objavljuju im Božju pomoć i spasonosnu Božju blizinu, štite od opasnosti, čuvaju na životnim putevima.
Govoreći o izboru zaštitnika policije sv. Mihaela arkanđela biskup je rekao kako zaštitnike izabiremo jer osjećamo da taj zaštitnik posjeduje osobine koje su nama važne, koje možda nama nedostaju, a potrebne su nam kako bismo mogli izvršiti svoje životno poslanje.

Polazeći od navještenog evanđelja o Isusovom susret s Natanaelom za kojeg je Isus rekao lijepe riječi: „evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare“ biskup Radoš je objasnio kako je Natanael bio čovjek koji ljubi istinu, traži istinu i koji se  boji svake prijevare. "Svi mi želimo znati što je to istina, što je istinsko", rekao je biskup i podsjetio kako se još i danas u hrvatskom društvu traži istina o domovinskom ratu, istina o nestalima u domovinskom ratu. "Istina nije sporedna stvar u našem životu, samo se na njoj mogu graditi zdravi međuljudski odnosi, samo ona oslobađa. Isus Krist kaže za sebe da je on istina, istina koja će vas osoloboditi" nastavio je mons. Radoš i pojasnio vezu između istine i arkanđela Mihaela.

Arkanđeo Mihael u svom imenu izriče temeljnu istinu od koje sve potječe: Tko je kao Bog!? Nitko nije kao Bog, nitko ne može zauzeti mjesto Boga. Sotona, otac laži, htio je zauzeti mjesto Boga ali zbačen je jer mu to mjesto ne pripada, a Mihael postaje borac za istinu i otkriva nam temeljnu istinu ljudskoga života da nikada nitko ne može stati na mjesto Boga. U našem ljudskom životu Bog ima posebno mjesto. Ako Bog zauzme ovo središnje mjesto, ako znamo i nosimo u sebi istinu da nitko nije kao Bog tada se ljestvica vrednota u našem životu može rasporediti da svatko i sve zauzme svoje mjesto. Ako se čovjek postavi na mjesto Boga to postaje laž koja je neizdrživa, laž koja razara. "Kad mi zauzmemo Božje mjesto tada od mira napravimo nemir, ljubav se pretvara u mržnju, građenje u rušenje, život u smrt, zemlja koja je dio raja pretvara se u pakao.", rekao je mons. Radoš i nastavio: "Vidimo sv. Mihaela kao vođu koji sebi i drugima postavlja ideal da nitko ne može stati na mjesto Boga i to je temeljna istina. Mi ga danas molimo da bude naš pomoćnik da nas brani od svakoga pokušaja da istinu sebi prilagodimo da dopustimo da nas laž zarazi na ovaj ili onaj način i da postanemo sluge/službenici onih koji govore laži."

Riječ Božja nam govori da je Mihael prijatelj Božji te da mu se možemo utjecati u zagovor u bilo kojoj muci i nevolji. Onaj tko gradi prijateljstvo s Bogom sposoban je i za prijateljstvo s ljudima rekao je biskup i pozvao okupljene da u tome nasljeduju arkanđela Mihaela. Na kraj homilije biskup je ohrabrio i potaknuo okupljene policajce riječima: "Dragi policajci danas ćemo moliti za vas da budete zaista borci za istinu jer samo se na istini može graditi. Da budete borci za pravednost, da ne bude nikakvog kompromisa u vašem životu jer tada stojite na čvrstom temelju jer tada idete naprijed. Bog je naš prijatelj. Danas ga zazivamo da od njega stalno primamo snagu, da čujemo njegov glas što trebamo činiti u životu. Neka nam dadne snage kada je teško boriti se za istinu, kada je teško stati na stranu pravde, pravednosti, da nikada ne napravimo kompromis u svojoj savjesti koji će nas spriječiti da budemo časni, da budemo oni koji paze, prate na red i istinu, na dobro ljudi“, zaključio je mons. Radoš.

Anita Treščec