Od:
Do:

Biskup Radoš: suradnja, solidarnost i služenje tri su dragulja Marijine krune

Biskup Radoš: suradnja, solidarnost i služenje tri su dragulja Marijine kruneVARAŽDIN, 8.9.2021.
O blagdanu Rođenja Blažene Djevice Marije, Male Gospe, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je svetu misu u varaždinskoj katedrali uz koncelebraciju umirovljenog biskupa Josipa Mrzljaka, kanonika Stolnog kaptola Maria Kopjara te tajnika Marka Domitera. Na svetoj misi posebno se molilo za Varaždinsku županiju koja na blagdan Male Gospe slavi svoj dan te su u slavlju sudjelovali župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec te predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

U svojoj je homiliji biskup Radoš podsjetio na kako Crkva stoljećima slavi blagdan Marijina rođenja jer Ona je prostrla put Bogu da može doći do nas u našem ljudskom tijelu. Marija je često u tradiciji uzimana za zaštitnike onih koji imaju određenu moć posebno onih koji tu moć stavljaju u službu drugih upravo po uzoru na Mariju koja svoju moć kroz ljubav stavlja u službu svoje djece. Podsjetio je biskup kako hrvatski narod u Mariji prepoznaje kao moćnu, najsnažniju i najvjerniju odvjetnicu svoje djece iako okolnosti njezinog zemaljskog života, status jedne žene, djevojke, iz neznatnog grada i provincije onoga vremena, nisu joj dale nikakvu ulogu u društvu. „No, ona je moćna. Njezina moć ne dolazi od njezinog statusa, od toga što je žena, ne zato što je lijepa djevojka, nego zato što želi surađivati s onim koji je moćan, štoviše Svemoćan…Ona je spremna biti dio Božjega plana“, pojasnio je biskup Radoš.  

Važno je uočiti kako Mariju suradnja s Bogom ne zatvara za suradnju s ljudima, nego upravo suprotno, „onaj tko surađuje s Bogom prvi je pozvan surađivati s ljudima, da otvara svoje oči, da priskače u pomoć tamo gdje Bog želi priskočiti, da bude Božja ruka kod potrebnoga, kod onih kojima Bog želi doći.“

Ovu Marijinu spremnost na suradnju i pomoć drugima biskup Radoš je oslikao kroz tri događaja Marijina života za koja znamo iz Svetog pisma; Marijin pohod rođakinji Elizabeti kako bi joj se našla pri ruci i pomogla kao trudnici i rodilji, zatim Marijin zagovor za mlade zaručnike koji su na svadbenom slavlju ostali bez vina u Kani Galilejskoj, te naposljetku pod Isusovim križem kada Marija, Ona koja već ima iskustvo pronalaska Boga, postaje oslonac Isusovim učenicima, Mariji Magdaleni i drugima koji su njegovom smrću na križu izgubili smisao i cilj života.

Polazeći od ovog Marijinog primjera života biskup je pozvao sve okupljene da unutar svojih mogućnosti budu pozorni na upravo ove skupine ljudi: malu djecu, trudnice i rodilje, mlade parove koji žele izgraditi dom za svoju obitelj, te naposljetku sve koji su žalosni te društveno i ekonomski siromašni. Društvo je jako koliko je jaka njegova najslabija karika te je važno uočiti i prepoznati najslabije i pojačati njihovu snagu svojom intervencijom.

Spremnost na suradnju, solidarnost i služenje su tri dragulja koja danas gledamo u Marijinoj kruni dok joj dolazimo čestitati rođendan; suradnju, solidarnost i služenje želimo imati na svim razinama, mi u Crkvi, a vjerujem i županijska vlast, rekao je biskup Radoš i homiliju završio molitvom: „Neka nam naša Zaštitnica bude suputnica i moli stalno svoga Sina da se ovi dragulji oslikaju u našem životu. Mi molimo danas da se oslikaju i u životu naše Županije i tada će Županija biti poželjna obitelj za stanovanje i življenje.“

Na kraju misnog slavlja biskup je još jednom u svoje ime i u ime biskupa Mrzljaka i prisutnih svećenika Varaždinskoj županiji i njezinim predstavnicima čestitao njezin dan te poželio da budu na visini zadatka kao što očekuju oni koji su im dali svoje povjerenje. Preporučujući ih Marijinom zagovoru biskup Radoš im je poručio da onaj koji je blizu Boga, taj uvijek vidi potrebe ljudi.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika