Od:
Do:

Mons. Josip Mrzljak počasni građanin grada Varaždina

Mons. Josip Mrzljak počasni građanin grada VaraždinaVARAŽDIN, 6. 12. 2019.
Grad Varaždin proslavio je svoj Dan i blagdan sv. Nikole, zaštitnika grada, svečanom sjednicom gradskog vijeća Grada Varaždina u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Tom su prilikom dodjeljena javna priznanja za 2019. godinu. Povelju počasnog građanina grada Varaždina dobio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, za sve što je svojim djelovanjem i moralnim autoritetom učinio za Crkvu te zbog osobnih zasluga i doprinosa u djelovanju Varaždinske biskupije.

Biskup Mrzljak je u ime svih laureata održao i govor.
- Mladima koji su dobili priznanja ovo je podstrek za daljnji rad, a nama starijima priznanje, znak da nismo radili samo za sebe, već smo nastojali učiniti nešto za društvo u kojem živimo. Ovo priznanje prepoznajem kao priznanje Crkvi koja živi u ovom gradu stoljećima, pogotovo u zadnje 22 godine kada je Varaždin postao biskupijski grad. Biskupija želi poticati puno toga dobroga u ovome gradu – započeo je biskup Mrzljak.

Podsjetivši da čovjek u svom djelovanju može i pogriješiti te da bi nekad trebao učiniti i više od onoga što čini mons. Mrzljak je zahvalio Gradskom poglavarstvu na prepoznavanju dobra u djelovanju svih koji su danas odlikovani. Iako je odnedavno biskup u miru mons. Mrzljak je izabrao i u mirovini ostati u Varaždinu je, kako je rekao, Varaždin lijep grad te parafrazirao riječi Siniše Glavaševića „grad to ste vi“, to smo svi mi.

Biskup Mrzljak podsjetio je i na svetog Nikolu, zaštitnika Varaždina.
- Blagdan je svetoga Nikole, a on je onaj koji nosi darove. Kada bih ga zamolio što bi trebalo dati ovom gradu, rekao bih mu da donese puno zajedništva, dobrote, ljubavi, istine, uvažavanja i tolerancije. Moramo prepoznati ono što nam je zajedničko dobro i da njegujemo zajedništvo koje nam je silno potrebno u ovom vremenu – rekao je mons. Mrzljak.

Na kraju svog zahvalnog govora biskup u miru poželio je svima okupljenima puno svjetla, ali ne onog izvanjskog kojeg gledamo oko sebe u vremenu adventa i Božića već svjetla u duši, u savjesti, svjetla u našem osobnom životu, u nama samima, da nam zasine ono svjetlo koje Gospodin Isus unosi u naše živote.


Anita Treščec