Od:
Do:

Proslava zlatne mise fra Nikole Bašneca u rodnom Goričanu

Proslava zlatne mise fra Nikole Bašneca u rodnom GoričanuGORIČAN, 3. 11. 2019.
U zahvalnom euharistijskom slavlju 3. studenoga u crkvi sv. Leonarda u Goričanu, domaći sin fra Nikola Bašnec svečano je proslavio zlatni jubilej, 50. godina od svoga svećeničkog ređenja.

Fra Nikola Bašnec, kapucin, član hrvatske kapucinske provincije svetog Lepolda Mandića, rođen je 1943. godine u Goričanu. Studij teologije završio je u švicarskom gradu Solothurnu, gdje je zaređen za svećenika.  Također kao svećenik vršio je službu kapelana i župnika u nekoliko mjesta u Hrvatskoj. U rodnom Goričanu bio je uvijek dobrodošao, služio svete mise, a i počasni je član  najstarijeg Cehovskog društva u Hrvatskoj, Cehovskog društva sv. Leonarda iz Goričana.

Na misnom slavlju sudjelovali su  fra Mirko Kemiveš, župnik kapucinske župe sv. Vida iz Varaždina,  domaći sin Pavao Markač, župnik iz Svete Marije i Josip Drvoderić, župnik rodne zlatomisnikove župe sv. Leonarda iz Goričana, rodbina, znanci, prijatelji, domaći župljani, načelnik općine Goričan Mario Moharić, donačelnica općine Goričan Ines Bašnec, predsjednik općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, članovi DVD Goričana, KUD-a Goričan, Cehovskog društva sv. Leonarda iz Goričana te mješoviti crkveni zbor župe Goričan
Riječi pozdrava svim sudionicima uputio je na početku župnik Josip Drvoderić zahvalivši za dar života i svećeništva “zlatnoga redovničkog subrata”, koji je već 50 godina, božji pastir. U ime Cehovskog društva sv. Leonarda iz Goričana, čiji je zlatomisnik dugovječni  počasni član, Vladimir Sokač se obratio slavljeniku, zahvalio mu na svemu i zaželio još puno godina života i zdravlja. Zatim su slavljeniku uručeni prigodni darovi Goričanske župe, a istaknuti međimurski kantautor i etno pjevač Mirko Švenda-Žiga otpjevao je dvije pjesme i to “Međimurje kak’ si lepo zeleno”  i „Pjesma sv. Leonardu“, zaštitniku župe Goričan koji se slavi 6. studenoga. Slavljenik se na kraju svete mise svima zahvalio i podario im sveti blagoslov.
 
Tekst i fotografija: Tomislav Gudlin