Od:
Do:

Svećenik Varaždinske biskupije dr.sc. Krunoslav Novak imenovan je generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije

Svećenik Varaždinske biskupije dr.sc. Krunoslav Novak imenovan je generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencijeSPLIT, 15. 9. 2020.
Članovi Hrvatske biskupske konferencije održali su izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića 15. rujna u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa u Splitu. Za novog generalnog tajnika HBK izabran je svećenik Varaždinske biskupije docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju istoga sveučilišta dr. Krunoslav Novak. „Javno mu zahvaljujem što je prihvatio tu službu”, rekao je za HKR mons. Puljić, ističući kako je HBK zajednička institucija, te je također zahvalio i varaždinskom biskupu Boži Radošu što je u generalno tajništvo dao na službu svećenika svoje biskupije.

Dr. Krunoslav Novak rodom iz Župe sv. Marka u Selnici, za prezbitera Varaždinske biskupije zaređen je 27. lipnja 1999. po rukama biskupa mons. Marka Culeja. Nakon službe župnog vikara u Nedelišću i upravitelja župe u Knegincu biskup Culej ga šalje na studij komunikacijskih znanosti na Papinsko salezijansko sveučilište u Rimu gdje je 2005. stekao magisterij iz područja znanosti društvenih komunikacija.

Iste godine vraća se u Varaždinsku biskupiju i radi na pokretanju Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije te isti Ured vodi do 2008. godine kada ga biskup mons. Josip Mrzljak upućuje ponovno u Rim na doktorski studij na Fakultet znanosti društvenih komunikacija Papinskog salezijanskog sveučilišta, koji završava 2012. godine obranom doktorske disertacije pod mentorstvom profesora Franca Levera SDB,  na temu Identità religiosa dei giovani. Comunicazione massmediale e interpersonale: quali fattori di influenza nella costruzione di identità. Una ricerca sui giovani delle scuole superiori nella diocesi di Varaždin in Croazia (Religiozni identitet mladih. Medijska i interpersonalna komunikacija kao čimbenici koji utječu na izgradnju identiteta. Istraživanje o mladima Varaždinske biskupije u Hrvatskoj).

Od 2013. godine kao poslijedoktorand počinje predavati predmete vezane uz medije i komunikaciju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te sudjeluje u pokretanju Odjela za komunikologiju. Uz znanstveno-nastavne aktivnosti uključuje se i u pastoralne aktivnosti na Sveučilištu te pokreće studentski pjevački zbor i studentima je na raspolaganju i kao svećenik i kao nastavnik.

2017. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docent u interdisciplinarnom području znanosti teologija i komunikacijske i informacijske znanosti, te predaje predmete: Uvod u komunikologiju, Televizijsko novinarstvo, Televizijska produkcija, Fotonovinarstvo, Semiotika u medijima te Slika i film kao  povijesni izvor.

2020. imenovan je zamjenikom pročelnika Odjela za komunikologiju.

Uz znanstveno-nastavni rad dr. Novak bio je od 2014. do 2019. član Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije. Od 2014. vodi pastoralu brigu za hrvatsku zajednicu u Mariboru u Sloveniji, a 2016. godine imenovan je ravnateljem Hrvatske katoličke misije bl. Alojzije Stepinac u Mariboru. Istovremeno je od 2014. do danas član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju te od 2017. član Etičkog povjerenstva KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Dr. Novak autor je dva dokumentarna filma s misijskom tematikom Madrecitas, Službenice milosrđa misionarke u Ekvadoru i Lica puna nade, te više dokumentarno-putopisnih reportaža. Bio je stručni savjetnik u produkciji filma Stepinac – Kardinal i njegova savjest.
 
Više o njegovom zauzetom svećeničkom, duhovnom i pastoralnom te nastavnom i znanstvenom radu pročitajte na poveznici.

Varaždinska biskupija čestita dr. Krunoslavu Novaku na imenovanju te moli zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve i vodstvo Duha Svetoga u njegovoj novoj službi.