Od:
Do:

Svećenik Varaždinske biskupije Marko Đurin preuzeo je službu rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

Svećenik Varaždinske biskupije Marko Đurin preuzeo je službu rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u RimuRIM, 19. 2. 2020.
Svećenik Varaždinske biskupije i dosadašnji vicerektor Marko Đurin preuzeo je službu rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima od mons. Bože Radoša, varaždinskoga biskupa i dosadašnjeg rektora, u srijedu 19. veljače u prostorijama Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima

Marko Đurin imenovan je rektorom 9. siječnja dekretom Kongregacije za kler. Primopredaji su nazočili predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima dubrovački biskup Mate Uzinić, te članovi Nadzornog odbora Zavoda: mons. Luka Tunjić, mons. Miroslav Vidović i Richard Pavlić. Osim primopredaje službe rektora, od 17. do 20. veljače biskup Uzinić kao predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima obavio je, uime hrvatskih biskupa, godišnju vizitaciju Zavoda.

Vizitacija je zaključena svečanim euharistijskim slavljem u zavodskoj kapeli u četvrtak 20. veljače tijekom kojega je novi rektor Đurin položio je ispovijest vjere i zakletvu o odgovornom i vjernom upravljanju materijalnim dobrima Zavoda i Crkve. U homiliji biskup Uzinić, osvrćući se posebno na Jakovljevu poslanicu i poziv da se vjera ne miješa s pristranošću, pozvao je svećenike da budu otvoreni vidjeti Krista na ispravan način, ne kroz osobnu prizmu kako je to učinio Petar, ne onako kako bi mi željeli da On bude nego vidjeti Ga onakvog kakav uistinu jest. Isto tako potrebno se staviti u Kristove ruke i dopustiti da se nama služi te da Ga budemo sposobni vidjeti u svima koji su u potrebi, napomenuo je biskup Uzinić.

Na kraju euharistijskoga slavlja dosadašnji rektor mons. Radoš srdačno je zahvalio na tri godine lijepoga iskustva i rada u Zavodu, naglašavajući važnost zajedničkoga života i otvorenosti jednih za druge u ljubavi. Novome rektoru zaželio je obilje blagoslova u novoj službi i poslanju povjerenom od Crkve, na poseban način zaželjevši mu vrline dobrohotnosti i strpljivosti.

Rektor Đurin zahvaljujući biskupu Uziniću za vizitaciju isto tako zahvalio je i biskupu Radošu na protekle tri godine zajedničkoga rada na dobrobit zajednice i Zavoda koje su bile istinski plodonosne te pozvao zajednicu na zajednički hod prema budućnosti i izazovima koje Gospodin bude stavljao na put.  Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje i završni susret s ovogodišnjim vizitatorom.

Tijekom vizitacije mons. Uzinić susreo se i obavio pojedinačne razgovore sa svećenicima koji žive u Zavodu, redovnicama i djelatnicima. Zajedno s dosadašnjim rektorom Radošem i novoimenovanim rektorom Đurinom te članovima Nadzornog odbora obišao je zavodsku imovinu.

U Zavodu trenutačno živi 23 svećenika studenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Rumunjske. Svećenici studenti potječu iz (nad)biskupija: Zagreb (5), Đakovo-Osijek (5), Vrhbosna (2), Splitsko-makarska (4), Požega (1), Poreč i Pula (1), Rijeka (1), Krk (1), Mostar-Duvno (1), Bar (1), Temišvar (1). Studiraju na deset crkvenih (sve)učilišta: Gregoriana (12), Sveti Križ (2), Lateran (1), Salesiana (1), Augustinianum (1), Atenej sv. Anzelma (1), Alfonzijanska akademija (2), Biblicum (1), Institut Ivan Pavao II. (brak i obitelj) (1), Papinski institut za crkvenu glazbu (1).

Studiraju sljedeće predmete: crkveno pravo (4), teologija braka i obitelji (1), svećenička formacija (1), filozofija (1), crkvena povijest (2), Sveto pismo (2), liturgika (2), pedagogija (1), teologija duhovnosti (3), moralna teologija (2), crkvena glazba (1), dogmatika (2), patrologija (1).

 
Izvor: Informativna katolička agencija