Od:
Do:

Molitveno- glazbeni program „Sestrinstvo" u Goričanu

Molitveno- glazbeni program  „Sestrinstvo" u GoričanuGORIČAN, 30. 4. 2017.
Župa Goričan i njezin župnik Josip Drvoderić organizirali su, u nedjelju 30. travnja 2017.  molitveno – glazbeni program gdje su nastupile sve generacije mještana.

Na pozornici ispred vjeronaučne dvorane Dobrog pastira, uz  molitvu, pjesmu i  druženje, uprizoren je i stari običaj „sestrinstva“ koji se nekad  održavao na III. Vazmenu nedjelju u Goričanu.

Program je vodio župnik Josip Drvoderić  koji je prisutnima u kratkim crtama  objasnio razlog ovog okupljanja, a to je da se ne zaboravi ovaj narodni običaj te da se molitvom i pjesmom moli za dar duhovnog i narodnog zajedništva uz nadolazeće lokalne izbore u našoj Domovini.

Nastupali su pjevači - najmlađi iz dječjeg vrtića, mladi iz osnovne škole, pjevači mješovitog  crkvenog zbora te članovi Kulturno umjetničkog društva Goričan.

Mješoviti crkveni zbor župe Goričan, pod ravnanjem voditeljice Danijele Špoljarić, izveo je crkvene, narodne i svjetovne pjesme.

Djeca iz dječjeg vrtića „Ružica“, pod vodstvom ravnateljice Ružice Horvat, svojim su glasovima izmamila osmijeh publike te bila nagrađena velikim pljeskom.

Ugodno iznenađenje programa bio je učenički zbor Osnovne škole Goričan pod vodstvom profesora Nevena Mehuna. U zboru su pjevale učenice od trećeg do osmog razreda koje su bile nagrađene velikim pljeskom za svoj prvi javni nastup.

Članovi KUD-a Goričan, pod vodstvom predsjednice Marije Ševa, uprizorili su stari narodni običaj „sestrinstva“, gdje su zaplesali i zapjevali stare pjesme koje se od davnina pjevaju u Goričanu.

Na kraju programa, župnik Josip Drvoderić zahvalio se svim prisutnima – publici i izvođačima te je izvođačima darovao knjigu „Hrvatske crkvene i svjetovne popijevke Florijana Andrašeca“  izdane od strane Miroslava Vuka-Croate i župnika Drvoderića .

Zajedništvo mještana potaknula je pjesma – svi prisutni bili su oduševljeni i sretni što su na jednom mjestu zapjevali djeca, mladi, crkveni zbor i kulturno umjetničko društvo. Nadaju se da se ova tradicija neće prekinuti te da će se međimurska popijevka i običaji čuvati  te prenositi iz generacije na generaciju.

Tomislav Gudlin