Od:
Do:

Središnju svetu misu tijekom pučkih misija u Goričanu predslavio biskup Mrzljak

Središnju svetu misu tijekom pučkih misija u Goričanu predslavio biskup MrzljakGORIČAN, 9. 6. 2018.
Završile su pučke misije koje su u župi Goričan, od 3. do 10. lipnja 2018. predvodili franjevci konventualci fra Stjepan Brčina i fra Zdravko Tuba pod geslom Radujte se i kličite.
Središnju svetu misu, u subotu 9. lipnja, predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Drvoderićem, umirovljenim svećenikom mons. Leonardom Logožarom te svećenicima Preloškog dekanata.

Prije samog početka mise, župnik Drvoderić podsjetio je na protekle dane misija koji su bili ispunjeni brojnim aktivnostima i različitim susretima misionara i župljana. Misionari su posjetili dječji vrtić i školu, zatim stare, bolesne i nemoćne u njihovim domovima. Animirali su vjeroučenike i mlade župljane. Primali su ljude na razgovor te ih ispovijedali. Tijekom misija, Župni Caritas organizirao je prikupljanje živežnih namirnica i higijenskih potrepština za potrebe biskupijskog te korisnike Župnog Caritasa. Za vrijeme misija, u subotu 9. lipnja, u župi Goričan bilo je i župsko klečanje kada su u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom sudjelovale i pojedine zajednice vjernika: franjevačke Trećoredice, Molitvene zajednice Majke Božje Triput Divne i Zajednica Kraljica obitelji, Župni zbor, Caritas Betanija, vjeroučitelji i mladi, članovi Pastoralnog i Ekonomskog vijeća i drugi.

- Geslo misija „Radujte se i kličite!“ preuzeto je iz naslova Apostolske pobudnice pape Franje o pozivu na svetost u suvremenom svijetu. Čini mi se, kao župniku, da smo na dobrom putu da se kao vjernici odazovemo tom Papinom pozivu. Bogu hvala na svim primljenim milostima tijekom ovih župskih misija – poručio je župnik Drvoderić.

Biskup Mrzljak je u svojoj homiliji tijekom euharistijskog slavlja najprije progovorio o značenju pojma ''misije''. U hrvatskom jeziku bi to značilo poslanje. Upravo to poslanje, odnosno misija, počinje onoga trenutka kada je Isus poslao svoje učenike u svijet propovijedati evanđelje svakom stvorenju. To je zadaća Crkve kroz svih 20 stoljeća njezinog života. To je poslanje koje Crkva ima - biti svjedok Božje riječi u svijetu. Da bude poslana svima, svakom čovjeku. No, misije su potrebne i vjernicima, jer one obnavljaju vjeru i pomažu da vjernici ne zaborave što to znači biti kršćanin, što znači biti kršten. Krštenje nije samo neki događaj koji se dogodio u životu, nego je svatko po svom krštenju pozvan i poslan biti svjedokom evanđelja.

Vjernici žive od onoga što je srce Crkve, - a to je Isusova prisutnost među nama, jer On je želio biti s nama upravo na jedan malo čudesan, čak nesvakidašnji način. Kako to da je On baš želio biti među nama pod prilikama kruha i vina? To je bilo nerazumljivo i Isusovim suvremenicima – rekao je biskup Mrzljak naglasivši i kako – Crkva živi iz euharistije. Ona je zapravo živa po tome koliko vjerujemo u Isusovu prisutnost i koliko se od nas hrani tim Kruhom Života. Zato je potrebno neprestano obnavljati i učvršćivati svoju vjeru. Možda nam euharistija postaje nešto svakidašnje, kao neki običaj, a da nismo svjesni kako je to život koji nas vodi kroz ovaj zemaljski u vječni život.

Nadalje, biskup Mrzljak poručio je i kako je važan dio poslanja Crkve da neprestano obnavlja i učvršćuje svoju vjeru te da pripadnici Crkve budu povezani kao zajednica.
- Mi nismo kršćani svaki za sebe nego u zajednici: župna zajednica, biskupijska zajednica, svi kršćani katolici u cijelome svijetu kao jedna sveta, katolička i apostolska Crkva. To je zajedništvo u koje nas okuplja i povezuje upravo euharistija. Zato je važno to nedjeljno zajedništvo i poklon Isusu pod prilikama kruha i vina, ali isto tako i pričešćivati se, jer to je ta nepropadljiva hrana koja nas vodi u vječni život. Zato, neka zaista ove misije budu plodonosne u tome da to ne ostane samo neka uspomena, nego da iz toga možete još jače živjeti svoj svagdanji kršćanski život – poručio je prisutnima, na kraju homilije, biskup Mrzljak.

Po završetku ovog svečanog euharistijskog slavlja, uslijedila je kratka procesija, a zatim i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Kako su nam rekli iz župe Goričan, kroz ove dane pučkih misija, crkva je svaki dan bila ispunjenja vjernicima koji su se, nakon propovijedi, molitve i pjesme, radosna i ispunjena srca vraćali svojim kućama.

Inače, ovo su bile prve pučke misije u toj župi u 21. stoljeću, a od posljednjih koje su održane prošlo je gotovo 20 godina. Kroz sedam dana, misionari su vjernicima govorili o Božjoj ljubavi, grijehu, spasenju, vjeri, obraćenju Duhu Svetome i molitvi te služenju u zajednici. Svakodnevno je program započeo molitvom krunice i pjevanim litanijama prije svete mise, nakon čega je slijedio duhovni nagovor, euharistijsko slavlje s propovjedi, dok je susret završavao euharistijskim klanjanjem.

Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Tomislav Gudlin