Od:
Do:

Osamdesetak kursiljista okupilo se na godišnjoj ultreji u Varaždinu

Osamdesetak kursiljista okupilo se na godišnjoj ultreji u VaraždinuVARAŽDIN, 17. 6. 2018.
Godišnji susret i obnova kursiljsta varaždinske biskupije održana je u nedjelju, 17. lipnja 2018. Varaždinu. Okupilo se 80-ak što mladih, što starijih sudionika Malog tečaja kršćanstva – Kursilja koji su stigli iz Varaždina, Čakovca, Ludbrega, Ivanca, Lepoglave, Sv. Martina na Muri i Pitomače.

Program je započeo u prostorima Svećeničkog doma pjevanjem himne kursiljista „De colores“ te pozdravom i blagoslovnom molitvom duhovnika i ravnatelja Kursilja varaždinske biskupije, preč. Stjepana Najmana. Tijekom ovogodišnjeg programa ultreje predstavljen je „mini“ tečaj kako ga vode mladi suradnici s kandidatima za primanje sakramenta svete potvrde. Izlaganje sažetaka pojedinih tema imali su preč. Stjepan Najman, vlč. Siniša Blatarić i vlč. Kristijan Stojko. Iza svake svećeničke teme bilo je svjedočenje mladih laika – suradnika kao i prigodna pjesma.  Važno mjesto imalo je i radosno druženje u pauzi za okrepu.
 
Uz ultreju obično ide i izvješće u kojem stoji kako je u proteklom razdoblju, u župama varaždinske biskupije, održano 11 tečajeva za krizmanike u kojima je sudjelovalo 362 pripravnika. Uz svećenike, tečajeve je animiralo 32 mladih suradnika. Osim toga, kursiljisti su, od početka listopada 2017. godine, u 6 župa (svaki dan druga župa) uveli danonoćnu dvadesetčetverosatnu molitvu  za nakane Kursilja, ali i potrebe sveopće Crkve kao i vapijućih pojedinaca.
 
Zaključni dio ultreje bio je u varaždinskoj katedrali gdje je, povodom završetka školske i akademske 2017./2018. godine, varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio svetu misu zahvalnicu „Te Deum“.
 

Branko Galinec