Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susret suradnika pokreta Kursiljo iz raznih krajeva Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 21. 1. 2016.
Suradnici pokreta Kursiljo iz raznih krajeva Varaždinske biskupije sudjelovali su u četvrtak 21. siječnja na prigodnom susretu u Varaždinu. S vjernicima župe sv. Nikole biskupa najprije su proslavili večernju svetu misu i potom sudjelovali na klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. U drugom dijelu uslijedio je susret s voditeljem Kursilja Hrvatske, vlč. Andrijom Vrane koji je za tu zgodu došao iz Zagreba. On je okupljenima u prostorima župe iznio naglaske iz govora pape Franje na prošlogodišnjem 3. Europskom susretu kursiljista u Rimu.

Skupu se pridružio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak kojeg je pozdravio domaćin, vlč. Stjepan Najman, ravnatelj i duhovnik Kursilja Varaždinske biskupije uz 40-tak okupljenih suradnika.

Tajnik biskupijskog Kursilja Branko Galinec iznio je pregled rada u protekloj godini i plan rada za prvo polugodište ove godine. U prošloj godini priređena su tri tečaja za odrasle (Ludbreg, Sv. Nikola Varaždin i Reka) te devet krizmaničkih tečajeva (Sv. Martin na Muri; Ivanec 2 grupe; Vidovec 2 grupe; Reka; Varaždin sv. Nikola 2 grupe i u novoj pastoralnoj godini opet Ivanec) kojima je bilo obuhvaćeno 315 krizmanika, dok su godinu ranije bila samo 3 tečaja za ukupno 107 krizmanika. Tečajeve su vodili svećenici vlč. Stjepan Najman i vlč. Petar Mlakar te 40-ak suradnika. Za predstojeće polugodište planirano je 7 tečajeva za krizmanike i jedan tečaj za odrasle u Varaždinu. Ove godine krizmaničke tečajeve zatražile su i druge župe (za sada Jalžabet i Pitomača).

Osim redovitih obnova, mjesečnih i godišnje, ostvaruje se još jedna nova inicijativa. Naime, uz završetak Godine posvećenog života organizira se prvi susret roditelja, kursiljista iz naše biskupije koji imaju sinove i kćeri u duhovnom pozivu - svećenike, redovnike i redovnice, već u službi ili u pripremnoj fazi - sjemeništu, bogosloviji ili novicijatu ... Želja je da se roditelji međusobno povežu i udruže u ljubavi i molitvi kako bi i na taj način bili podrška djeci, ali i svim posvećenim osobama kao i onima koji se još dvoume s izazovom Božjeg poziva, pa se tako moli i za nova duhovna zvanja.

Vlč. Vrane iznio je pregled ukupnog rada Kursilja među Hrvatima. Ukupno je održano 54 tečaja, u prosjeku svaki tjedan jedan tečaj. Istaknuo je i ostale prateće aktivnosti, kao i posebno rad na Krapnju.

Slijedila su svjedočanstva o plodovima Kursilja među mladima i odraslima, o promjenama u odnosima u obitelji i župi.

Na kraju je biskup Mrzljak uputio svoju pastirsku riječ. Pohvalio je aktivnosti koje se događaju u Kursilju i ohrabrio je nazočne neka nastave ići tim putem. "Vi sijete sjeme, posebno mladima. Neko sjeme treba duže vrijeme da proklija, izraste i rodi. Ohrabrite mlade", rekao je biskup kojem ju posebno drago da se ustanovio hrvatski model Kursilja, rad u župi. "Podiže se cijela obitelj, a to je Crkva u malom. Kursiljo je i jedan oblik misionarskog djelovanja a na to smo svi pozvani. U Kursilju se posebno dobro nađu oni koji traže više od nedjeljne mise. Otkrivate nove inicijative, nove aktivnosti i samo tako nastavite. Ako se i pojave nerazumijevanja, nemojte se obeshrabriti", poručio je biskup Mrzljak. (B.G.)