Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Misijski pastoral

"Misijska djelatnost važan je dio života Crkve koja je pozvana širiti Radosnu vijest po cijelom svijetu: i tamo daleko gdje žive oni koji još nisu čuli za Isusa, ali i ovdje blizu, praktično među nama, gdje također žive mnoge nekrštene osobe koje još nisu upoznale Evanđelje. To nije samo zadaća nas svećenika i kateheta, nego je to zadaća svakog kršćanina. Pozvani smo propovijedati ne samo riječima, nego svojim životom te na taj način svjedočiti Evanđelje.

Pritom je važno posvijestiti kako krštenjem počinje rast u vjeri koji traje kroz čitav naš život i život drugih ljudi. Pozvani smo svi biti podrška Crkvi u misijskom djelovanju, širiti misijsku svijest, moliti za uspjeh misija, te pomoći materijalno koliko možemo. Neka nam nadolazeća Misijska nedjelja ponovno učvrsti svijest o važnosti misijske djelatnosti jer se ne smijemo zatvoriti u sebe same, ni kao osobe, niti kao župne zajednice, nego moramo biti osjetljivi na potrebe drugih i ići onima na periferiji, kako to često ističe papa Franjo", poručio je biskup mons.

Josip Mrzljak nazočnima na  prvom susretu radi predstavljanja formacije misijskih animatora i misijskih skupina u svojim župama, 10. listopada 2013. godine.
 
Misijska djelatnost Varaždinske biskupije formalno je započela s povratkom iz misija 2003. godine vlč. Antuna Štefana, svećenika Varaždinske biskupije koji je 19 godina djelovao kao misionar u Beninu u Africi.

On je od 2007. godine nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela, te svojom aktivnošću potiče i animira misijski pastoral u Hrvatskoj. Ideja koja ujedinjuje misijski pastoral u Hrvatskoj jest projekt misijskih animatora u misijskim skupinama u župama. Prema vlč. Štefanu “misijski polet znak zrelosti župne zajednice i svjedoči o živosti vjere u nekoj župi.”

U tom smislu biskpijski povjerenik vlč. Ivan Kljunić nastoji poticati, animirati i koordinirati djelovanje malih misijskih skupina u župnim zajednicama na području Varaždinske biskupije, ali i podupirati sve projekte na području misijskog djelovanja Crkve. 

Kontakti:

Nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH:
S. Ivana Margarin, FDC
Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
tel. 01/56 35 055
e-mail: missio.croatia@misije.hr

Nacionalni misijski ured:
Ksaverska cesta 12a, Zagreb
tel. 01/ 56 35 055; fax: 01/46 69 254;
e-mail: missio.croatia@misije.hr

Djelatnici:
Vlatka Burić
tel. 01/56 35 055;
e-mail: vlatka.buric@misije.hr

Snježana Menalo
tel. 01/56 35 055;
e-mail: snjezana.menalo@misije.hr

Uredovno vrijeme:
Ponedjeljak-petak 8:00 - 16:00
 
Povjerenik za misije u Varaždinskoj biskupiji:

vlč. Ivan Kljunić
Župa Sedam Žalosti BDM i Sv. Križa
Alojzija Stepinca 2, 40329, KOTORIBA
Telefon 040/629 374
E-mail: misijski.ured@biskupija-varazdinska.hr