Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sakralna arhitektura

Ured za sakralnu arhitekturu kao i za liturgijski pastoral osnovan je 2012. godine Dekretom varaždinskog biskupa, mons. Josipa Mrzljaka, a predstojnikom je imenovan dr. sc. Mario Kopjar.
Sveti sabor poziva: „sve više unaprijediti kršćanski život vjernika, ustanove koje su podvrgnute promjenama bolje prilagoditi potrebama našega vremena; promicati sve što god bi moglo doprinijeti jedinstvu svih koji vjeruju u Krista i pojačati ono što bi moglo sve pozvati u krilo Crkve. Stoga smatra da na nj poseban način spada i obnova i gajenje liturgije.“
Ured ima svrhu davanja savjeta i ideja za što bolje uređenje liturgijskog prostora a djeluje i u  suradnji s državnim institucijama koje se brinu za kulturna dobra.
Od velike je važnosti za liturgijsku zajednicu da crpi snagu iz liturgije te se izgrađuje na temelju njezinih sadržaja, tako i liturgijski prostor ima svoju specifičnu namjenu, ali oživljava ga upravo ono što se u njemu događa i uprisutnjuje. Svaka akcija ili čin po sebi nešto stvara (gradi), tako i ono što se događa u crkvi, počevši od same arhitekture i umjetnosti  za koje postoje liturgijska pravila i načela do držanja vjernika (kretnje, aktivno sudjelovanje, te mir i tišina) gradi prostor - crkvu. Ako se slijede ta osnovna načela, onda će i prostor izgrađivati kršćansku zajednicu – Crkvu, koja je u hodu prema Savršenstvu.