Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS)

Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) jedna je od najstarijih zajednica u Europi. Od 1976. godine bračni susreti, tzv. Vikendi, održavaju se i u Hrvatskoj te je na njima sudjelovalo više stotina bračnih parova te desetak svećenika s područja Biskupije.

Na čelu HZBS je nacionalni tim koji se sastoji od zajednice izabranog bračnog para voditelja i svećenika, a Regionalni tim u sličnom sastavu vodi članove zajednice iz pojedine regije.

Hrvatska zajednica bračnih susreta na području Varaždinske biskupije (Regija Sjeverna Hrvatska) sastoji se od zajednica iz Čakovca, Virja, Pitomače, Koprivnice, Ivanca i Varaždina.

Povijest Bračnih susreta u Hrvatskoj 

Pokret Bračni susreti (Marriage Encounter, kratica ME) kojemu je cilj uspostavljanje dijaloškog stila života bračnog para i obnova Katoličke crkve, započeo je u Hrvatskoj zalaganjem bracnog para Franko i Nives Jelich iz Wichite (Kanzas) SAD – prvim održanim vikendom ME-a u isusovačkoj kući u Opatiji 11-13. lipnja 1976. prema metodi WWME-a (Worldwide Marriage Encounter).

Tada organizaciju preuzima isusovac Stjepan Kušan (do 1988), kojemu, kao mnoštvu oduševljenih bračnih parova, treba zahvaliti na brzom širenju ME-a. Već prve godine vikend ME-a prošlo je preko 80, a do 2006. g. oko 5000 bračnih parova, 150 svećenika (6 biskupa) i oko 90 redovnica. Hrvatski parovi i svećenici prenose vikend ME-a u Italiju 1978. g., a u Sloveniju i u Srbiju 2003. g. Hrvatska od samog početka 1981. g. sudjeluje u Europskom vijeću ME-a (European Concil ME-a), a pet susreta tog tijela održano je do sada u Hrvatskoj.
 
Osamostaljenjem Republike Hrvatske 1991. g. stvoreni su povoljni uvjeti za solidniju organizaciju, koju provodi tadašnji Nacionalni tim (National Team – Tonči Trstenjak i bračni par Spomenka i Darko Novosel. Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) osnovana je, uređena statutima i g. 1993. registrirana kao nevladina udruga. Glasilo HZBS-a “Prisutnost” počinje izlaziti 1993. i od početka donosi sve važne događaje i dokumente te objavljuje imena i adrese svih osoba koji prođu iskustvo ME-a u Hrvatskoj.
 
ME se ne smatra obiteljskim pokretom, nego pokretom za obnovu Katoličke crkve kroz sakramente, osobito Sv. reda i braka. Zajednicu vodi Nacionalni tim (bračni par i svećenik) koji Nacionalno vijeće bira za mandate od tri godine.

Do sada se u vodstvu izmijenilo 14 Nacionalnih timova. To je jedna od najvećih organiziranih katoličkih udruga u Hrvatskoj, s čvrstim vodstvom, dobrom organizacijom, jasnim ciljevima i razrađenim metodama rada. Vikendi ME-a održavaju se svakog mjeseca diljem Hrvatske, a kroz njih prosječno godišnje prođe 200 bračnih parova. Oko 2000 bračnih parova aktivno sudjeluje u životu HZBS-a.

O bračnim susretima

Da li …
  • ste predani svom partneru?
  • ste spremni vjerovati da vaš odnos može rasti?
  • ste uzbuđeni kad pomislite da je moguće obnoviti predanost i bliskost s početka braka?
  • želite ponovno sresti «najboljeg prijatelja»?
  • ste spremni ponovno otkriti «iskru» s početka braka?
  • želite živjeti u uzbudljivom i živom braku?
 
Prihvatite dar bračnog susreta, jer tamo ćete …
  • uživati u zajedničkim trenucima bez vanjskih pritisaka i ometanja
  • razviti-naučiti nov način duboke komunikacije s partnerom
  • otkriti najbolji plan za vaš brak
  • otkriti kako vaša ljubav može dotaknuti druge

 
Bračni susret
Danas mnogi govore o obitelji i njenoj važnosti u društvu i u Crkvi, ali malo tko nešto konkretno i radi kako bi poboljšao doživljaj obitelji u samoj njenoj srži – u jedinstvu bračnog para kao osnovne stanice obitelji i društva.

Seminar „Bračni susreti“ posvećuje svoj rad poboljšanju odnosa u braku i obitelji te osvješćivanju važnosti svetog sakramenta ženidbe i sakramenta svetog reda. Taj je bračni vikend namijenjen bračnim parovima i duhovnim osobama, a koncipiran je tako da nas nauči međusobnoj komunikaciji u jednom novom svjetlu.

Kao što pomaže bračnim parovima u međusobnoj komunikaciji, pomaže i svećenicima u komunikaciji sa svojim župljanima koji su njihova obitelj. Na internetskoj stranici nalaze se osnovni podaci o „Bračnim susretima“ i o tome kako obaviti susret u vrijeme vikenda.

Sada znam zašto smo sklopili sakrament braka! Kao da smo se ponovno zaljubili i obnovili bračna obećanja, reakcija je onih koji su obavili ovakve duhovne vježbe namijenjene bračnom paru. To je ono što nam ovakav susret daje. Vraća nam onu prvu zaljubljenost koja se izgubila negdje u poplavi obaveza, a koja uskrsava u jednom novom svjetlu okupana ljubavlju Kristovom.

Današnje društvo puno je savjeta o tome što treba učiniti za poboljšanje braka. „Bračni susret „ je upravo radionica u kojoj se nudi praktični rad za bolju međusobnu komunikaciju.

Nakon doživljenog osobnog bračnog zajedništva i bezbroj milosti koje su mnogi tamo dobili, svakome bismo poželjeli jedno takvo Iskustvo: da dožive pravu puninu bračne i bratske ljubavi i snagu svetog sakramenta koji su primili na dan svoga vjenčanja ili ređenja. Potičemo vas da se odlučite upustiti u ovakvu avanturu ponovnog upoznavanja svog bračnog druga na jedan dublji i iskreniji način od onoga na koji smo svi naučeni kroz život
Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) u Varaždinskoj biskupiji

ODGOVORNI PAROVI I SVEĆENICI
 
Na čelu HZBS na području Varaždinske biskupije trenutno je Regionalni tim: 
bračni par Vanja i Željko CEROVČEC i vlč. Damir SLAMEK.
 
 
Zajednica Međimurje:
Karolina & Dejan Rođak i vlč. Damir Slamek
 
Zajednica Pitomača: 
Manda & Marijan Gašparić i vlč. Ivica Puškadija st.
 
Zajednica Koprivnica: 
Marina & Stanko Kokša i vlč. Siniša Preiner
 
Zajednica Ivanec:
Andreja & Bojan Galić i vlč. Zoran Gložinić
 
Zajednica Varaždin: 
Spomenka & Davorin Mikac i preč. Josip Koprek
 
Linkovi:
www.hzbs.hr