Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Godišnja ultreja Kursilja Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 11. 6. 2016.
Dok je katedrala još bila zatvorena, prije 15 sati počelo je okupljanje, pozdravljanje, pravo sunčanje izvana i iznutra. Srdačni susreti kursiljista iz raznih krajeva biskupije, radost zbog dolaska svakog pojedinca ili grupice – od onih iz Svetog Martina na Muri, Čakovca i okolice, Ludbrega, Koprivnice, Jalžabeta, pa Varaždina i okolice, Vinice, Vidovca te iz Kamenice, Lepoglave i Ivanca.

Jubilarna je godina milosrđa Božjega. Prolazimo kroz Sveta vrata, dočekuje nas više svećenika i prilika je za sakrament pomirenja, pa pobožnost Božjem milosrđu i kruna ovog prvog dijela, sveta misa i molitva za potpuni oprost. Propovijeda ravnatelj i duhovnik Kursilja naše biskupije, vlč. Stjepan Najman a suslave još tri svećenika.

Zatim idemo u radosti i radosnom druženju do mjesta održavanja obnove, u veliku dvoranu Svećeničkog doma. Sjedamo u skupine. U jednoj su najglasniji mladi kursiljisti i već animatori, u drugoj se prepoznaju roditelji kursiljisti koji žele biti posebna podrška osobama posvećenog života, najprije svojoj djeci, svećenicima i redovničkim osobama a onda naročito pripravnicima i novim kandidatima.
Srdačno sve pozdravlja rektorica Kursilja, prof. Elizabeta Haček iz Čakovca, pa daje tajniku Branku Galincu priliku da iznese izvješće o radu u pokretu od prošle ultreje i o novostima i planovima za slijedeće razdoblje. Iz Izvješća posebno ističemo:
-    držano je 10 krizmaničkih tečaja (350 krizmanika iz 7 župa)
-    bilo je i 4 tečaja za odrasle (71 novi sudionik u 3 župe)
-    održano je 12 mjesečnih obnova
-    u siječnju nas je pohodio naš biskup, čuo o našem radu i ohrabrio nas za nastavak
-    organizirane su dvije Škole za nove mlade suradnike

Glavno svećeničko izlaganje pripremio je duhovnik vlč. Najman pod naslovom „Gospodin - Bog milosrdan i milostiv“. Proveo nas je kroz cijelu Biblijsku povijest i pokazao gdje i kako je Bog bio i kako jest danas u Isusu Kristu milosrdan i milostiv i kako je ova godina kruna te stalne Božje želje da nas pohađa, vodi i nosi, da nam prašta i da nas oslobađa za sreću i puninu života, u sadašnjosti i vječnosti.
Kao informacije i milosni darovi u ovoj Godini milosrđa ponuđene su dvije stvari:
-    Mogućnost da povoljno kupimo upravo promoviranu knjigu Putokazi sreće. Knjiga je zamišljena među kursiljistima pred dvije godine, o četrdesetoj obljetnici Kursilja u Hrvatskoj, kao plod cjelogodišnjeg razmatranja Blaženstava iz Isusovog govora na gori.

-    Nova ponuda mladima ali i svima koji žele druženje u ljetnim mjesecima – subotom iza večernje sv. mise u dvorani Mira u župi Sv. Nikole u Varaždinu moguće je doći, družiti se, pogledati film, poslužiti se okrepom i sudjelovati u programima koji se budu kroz vrijeme dogovarali i nudili. Prostor će biti otvoren svima u vremenu koje se dogovori sa župnikom i ravnateljem Kursilja.

Ultreja je nastavljena nakon pola satne stanke u kojoj je bilo okrepe i zanimljivih susreta. Iz Zagreba je došlo nekoliko suradnika kao podrška nama u Varaždinu. Glavno svjedočenje imala je suradnica Ivanka Samardžić. Njeno zanimljivo svjedočenje nikako nije bilo predugo i svi smo slušali s najvećom pažnjom, u potpunoj šutnji, samo s povremenim glazbenim prilogom. To je bilo osobno svjedočenje ali i razmatranje i meditacija i molitva i putokaz. Naslov i srž teme bilo je „Milosrđe u mom osobnom životu“ ali i poglavito kroz blaženstvo Blago krotkima… ili Isuse blaga i ponizna srca učini srce moje po srcu svome.

Još prije kraja svjedočenja imali smo dar i čast primiti pohod našega biskupa, mons. Josipa Mrzljaka, koji nam se obratio i očinski nas ohrabrio na dublje i veće zajedništvo, zauzimanje i rast u istinskoj vjeri i ljubavi… Otac biskup podijelio nam je svoj očinski blagoslov a mi smo nastavili još jedno vrijeme razgovarati u grupama za stolovima o onome što nam je odjekivalo u srcima nakon slušanja svjedočenja. Glasno je istaknuto po predstavniku svake grupe da je svjedočenje bilo jako korisno i poticajno, jasno i svakome aktualno i upravo poziv i zadatak samoga Gospodina koji nam je prvi Učitelj i pomoćnik u našem hodu za njim.

Ultreja je završena oko devet sati sa željom da se u što većem broju nađemo na redovitoj mjesečnoj obnovi u prvi ponedjeljak tj. 4. srpnja u dvorani Mira. (B.G.)