Od:
Do:

Varaždinska biskupija spomenula se pete obljetnice smrti prvog biskupa Marka Culeja

Varaždinska biskupija spomenula se pete obljetnice smrti prvog biskupa Marka Culeja

VARAŽDIN, 19. 8. 2011.

 

Varaždinska biskupija spomenula se u petak 19. kolovoza pete obljetnice smrti svog prvog biskupa, mons. Marka Culeja, koji je preminuo 2006. godine nakon duge i teške bolesti u 69. godini života, 43. godini svećeništva i 15. godišnjici biskupstva nakon što je punih devet godina upravljao tom mjesnom Crkvom od njezina osnutka 1997. godine.

Svečano zadušno misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Jurjem Jezerincem i 40 svećenika. Misi je nazočilo mnoštvo vjernika iz svih krajeva biskupije, te brat Juraj, sestra č. s. Greta, rodbina, prijatelji i znanci biskupa Marka, dok je liturgijsko pjevanje uzveličao katedralni zbor Chorus angelicus uz pratnju mo. Anđelka Igreca na orguljama. Pozdravljajući okupljene, biskup Mrzljak uvodno je kazao kako su se okupili u prigodi spomena pete obljetnice smrti biskupa Marka vjerujući da se prvi pastir mjesne Crkve nalazi tamo gdje je sretna vječnost. Dodao je da su se sabrali u katedrali gdje počivaju njegovi zemni ostaci, te naglasio da je biskup Marko svima njima još bliži u euharistiji koja predstavlja zajedništvo cijele Crkve, i to one živuće s onima koji su već postigli svoj konačan cilj u vječnosti.

Osvrnuvši se u propovijedi na riječi sv. Pavla “Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju“ (2 Kor 5,7), biskup Mrzljak kazao je kako se, ljudskim očima gledano, čini da smrću dolazi kraj, no Pavlove nas riječi potiču da promatramo u svjetlu vjere. Biskup je rekao kako mjesna Crkva petu obljetnicu smrti prvog biskupa obilježava dvojako: objavom knjige njegovih propovijedi i govora i prisjećanjem na njegov život što bi se moglo nazvati ljudskim pogledom, te misom koja je okupila one koji vjeruju da smrću nije život prestao, nego se promijenio u vječni život u Očevu domu na nebesima. Kada smo se danas prisjećali riječi koje je upućivao biskup Marko, vidjeli smo da je on bio svjestan kako je potrebno promišljati o cilju našeg života i onome što nam je činiti u zemaljskom životu kojim hodimo ne samo u gledanju, nego u vjeri. Biskup Marko uistinu nam može biti primjer kako ne samo promatrati, nego i vjerovati u hodu ovozemaljskog života, rekao je biskup Mrzljak poručivši okupljenima da su se nakon susreta s biskupom Markom putem različitih zemaljskih uspomena našli na susretu u otajstvu vjere koja ih sve zajedno povezuje u zajednicu Crkve koja vjeruje u vječni život u proslavi na nebu. Vjerujemo da je biskup Marko već proslavljen na nebu, a njegov zemaljski život neka nam bude primjer i poticaj da i mi hodimo ovom zemljom ne samo gledajući, nego još više vjerujući, poručio je biskup u homiliji.

Nakon mise biskup Mrzljak predvodio je molitvu s blagoslovom groba blagopokojnog biskupa Marka u grobnici varaždinskih biskupa u kripti pokrajnje kapele Svetoga Križa. Mnogobrojni vjernici pomolili su se tijekom dana na biskupovu grobu, na kojem su Varaždinska biskupija i crkvene zajednice i skupine položile vijence i zapalile svijeće. Uoči mise predstavljena je knjiga njegovih propovijedi, govora i poruka pod nazivom “Biskup Marko – Život za čovjeka“.

Jasminka Bakoš-Kocijan