Od:
Do:

Sedma obljetnica smrti biskupa Marka Culeja

Sedma obljetnica smrti biskupa Marka Culeja

VARAŽDIN, 19. 8. 2013.

Svečano misno slavlje u povodu sedme obljetnice smrti blagopokojnog prvoga varaždinskoga biskupa mons. Marka Culeja u ponedjeljak 19. kolovoza u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predslavio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, glavnim urednikom Glasa Koncila mons. Ivanom Miklenićem te 20-tak svećenika.

Sudjelovali su mnogobrojni vjernici iz svih krajeva Varaždinske biskupije, članovi njegove obitelji i rodbine, te prijatelji i znanci.

U uvodu mise biskup Mrzljak podsjetio je kako je toga dana 1996. godine preminuo prvi biskup Varaždinske biskupije, kojeg se često sjećamo u različitim zgodama. No, ovaj susret nije samo neko obično obnavljanje sjećanja, ovo je molitveni susret sa živim Isusom Kristom i sa svima onima koji žive u njemu, a mi vjerujemo da biskup Marko živi u Onome kome je vjerovao i u čijoj je službi bio, istaknuo je biskup Mrzljak.

U propovijedi je biskup napomenuo da, kao što stoji u časoslovu u molitvi za pokojne, i oni okupljeni na ovome slavlju vjeruju da je i pokojnog biskupa Marka "Gospodin vjerom hranio i Duhom svojim bodrio". U ovoj Godini vjere osobito se spominjemo vjere iz koje je ponikao i biskup Marko u svojoj obitelji koja je bila svjesna da je uz hranu za tjelesni život jedna druga hrana još važnija. To je hrana kojom se hrani vjera. Biskup Marko odrastao je u vrijeme kada se često bilo gladno kruha kojeg nije bilo u izobilju, ali je zato hrane za vjeru sigurno bilo u izobilju. Njegovi roditelji bili su svjesni da je najbitnije svoju djecu odgajati u vjeri, kao što je to upozoravao i nadbiskup Alojzije Stepinac. Na to nas je ovih dana podsjetio i papa Franjo koji je kazao kako vjera nije neki ukras nego zahtjev da izaberemo Boga kao temeljno mjerilo života. Odrastavši u takvom okruženju i odgojem u takvoj vjeri biskup Marko čuo je onaj poseban poziv da se odazove. Usprskos teškim vremenima, koja su bila izazov duhovnom životu, poželio se u potpunosti posvetiti Bogu i životu iz vjere u posebnom služenju unutar Crkve. Ta vjera ga je sigurno nosila kroz čitav život, bila mu je čvrsti temelj na kojem je zasadio svoj život. Danas je vjerojatno obrnuto, jer hrane za tijelo, posebno za mlade, ima gotovo u izobilju, ali nam se čini da nedostaje hrane za vjeru. Osobito pak se čini da nam nedostaje Onaj koji nas jača u vjeri, a Duh Božji možemo vidjeti i doživjeti samo očima vjere, a ne i tjelesnim očima. Mi duboko vjerujemo da je život biskupa Marka uvijek bio onaj koji je činio dobro, sjećamo se njegove dobrote u susretanju s ljudima. Svakom čovjeku, bez obzira na bilo kakvu različitost, iskazivao je svoju dobrotu i prisnost jer je u svakome prepoznavao Onoga prema kojem smo pozvani činiti dobro, poručio je biskup Mrzljak u propovijedi.

Na kraju mise biskup Mrzljak istaknuo je kako vjeruje da je ovaj molitveni susret, u kojem su se spomenuli primjera života biskupa Marka, učvrstio i obogatio njihovu osobnu vjeru. Pomno odabranim duhovnim skladbama liturgijsko slavlje uzveličao je katedralni zbor Chorus angelicus pod ravnanjem i uz orguljašku pratnju mo. Anđelka Igreca.

Tijekom dana mnogobrojni su vjernici te predstavnici crkvenih udruga i zajednica sa svijećama i cvijećem pohodili biskupov grob u pokrajnjoj katedralnoj kapeli Svetoga Križa gdje počivaju njegovi zemni ostaci, pomolili se za njegovu dušu i spomenuli lika i djela biskupa Marka koji je upravljao Varaždinskom biskupijom od njezina osnutka 1997. do 2006. godine kada se nakon duge i teške bolesti preselio u vječnost.

Jasminka Bakoš-Kocijan