Od:
Do:

Misno slavlje u katedrali uz 12. obljetnicu smrti prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja

Misno slavlje u katedrali uz 12. obljetnicu smrti prvog varaždinskog biskupa Marka CulejaVARAŽDIN, 19. 8. 2017.
Proteklog se vikenda Varaždinska biskupija spomenula mons. Marka Culeja, njezinog prvog biskupa. Naime, u nedjelju 20. kolovoza obilježena je 12. godišnjica njegove smrti. Tim je povodom njegov nasljednik, mons. Josip Mrzljak, u varaždinskoj katedrali predvodio euharistijsko slavlje.

S biskupom je slavilo dvadesetak svećenika i bogoslova, a među mnogim vjernicima euharistiju su slavili članovi obitelji pokojnog biskupa Marka.

Spominjemo se našeg prvog biskupa, mons. Marka Culeja. Molimo za njega, ali vjerujem i da molimo s njime, jer vjerujemo da je ondje gdje je želio za života stići, u proslavu Oca nebeskoga, kao što sveti Ivan Pavao II. kaže, u kuću Očevu, poručio je na početku misnog slavlja varaždinski biskup.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na riječi prvih kršćana koji su govorili kako bez nedjelje ne mogu živjeti. Dakako da nije riječ samo o danu, već o nedjelji u kojoj su slavili euharistiju i svjedočili da je Isus živ. Svaka nedjelja je zato svjedočanstvo života. Života vječnoga, dodao je biskup.

- Euharistija nam daje život. Dakako da se čovjek pita što je to zapravo život, pravi život. Nažalost, gotovo svaki dan slušamo crne vijesti iz prometa kada mnogi ginu. Pitamo se stoga kako ljudi razmišljaju o mudrosti života. U prvom čitanju slušali smo izreke o mudrosti i pitamo se imamo li mudrosti da prepoznamo vrijednosti koje život ima. Sveti Pavao nas opominje riječima ‘pazite kako živite’, nemojte živjeti kao ludi, nego kao mudri’. To je mudrost života. Isus, čuli smo u evanđelju, govori o životu i kaže: “Ako hoćete imati život, morate mene jesti”. Sigurno da je to bilo teško razumljivo njegovim suvremenicima. Veliko je to otajstvo naše vjere, ali sada razumijemo prve kršćane koji su kazali kako bez nedjelje ne mogu živjeti. Kada bismo danas pitali kršćane mogu li živjeti bez nedjelje, vjerujem da bi dobar dio njih odgovorio da mogu. Čudimo se što smo mlaki i slabi kršćani. Zašto ne vrednujemo život počevši od samog začeća i zašto nam je teško nositi križ života? Izbjegavamo život na koji nas Isus poziva, a On nam poručuje kako po nama želi biti u svijetu. Isus želi da spoznamo kako Bog može živjeti u čovjeku. Govoreći o svecima, kod svakoga od njih možemo vidjeti kako su bili svjesni da Bog po njima čini dobra i velika djela. Ali čovjek u svojoj poniznosti mora to htjeti. Trebamo priznati da nam je Bog potreban, da smo siromasi duhom potrebni Božjega bogatstva kako bi u nas ušao dah života. Isus nam daje život vječni, ali želi i da ovdje na zemlji živimo pravim životom kako bi naš život bio ispunjen. Zato nas sveti Pavao upozorava da ne živimo kao ludi, već kao mudri, jer mudrošću čovjek spoznaje kako treba živjeti na zemlji. To je ta Nedjelja, Dan Gospodnji, dan bez kojeg se kršćanin ne bi smio zvati pravim kršćaninom. Svaka nedjelja je prilika da učvrstimo svoju vjeru kako bismo nahranjeni Božjim riječima i Kruhom Života živjeli svoj kršćanski život - poručio je u homiliji mons. Josip Mrzljak.

Dodajmo kako su svečano liturgijsko pjevanje predvodili Koralisti Varaždinske katedrale. Na orguljama je svirao mo Višeslav Jaklin, a dirigirao je Mislav Lucić.

Biskup Marko Culej preminuo je u Varaždinu 19. kolovoza 2006. godine nakon duge i teške bolesti u 69. godini života, 43. godini svećeništva i 15. godini biskupstva. Prvim biskupom novoosnovane Varaždinske biskupije imenovan je 5. srpnja 1997. godine, a ustoličen je u varaždinskoj katedrali Uznesenja Marijina na svečanosti proglašenja Varaždinske biskupije 28. rujna iste godine. Rođen je 19. siječnja 1938. godine u Malom Repnu u Župi Belec od oca Petra i majke Josipe, rođene Bočkal. Osnovnu školu pohađao je u Belcu, a srednju u Interdijecezanskoj školi u Zagrebu. Studij filozofije i teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 25. travnja 1964. godine. Kao kapelan službovao je u Samoboru i Desiniću, gdje je od 1965. do 1981. bio i na službi župnika. Imenovan je vicerektorom u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, te je na toj službi bio do 1992. godine, a zatim je bio i rektor do rujna 1993. godine. Za pomoćnog zagrebačkog biskupa imenovan je 7. siječnja 1992. godine, nakon čega je za biskupa zaređen 22. veljače iste godine. Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Marko Culej obnašao je različite službe, ranije kao pomoćni zagrebački biskup, a potom i kao varaždinski biskup.
 
Goran Damjanić