Od:
Do:

U Sarajevu održan godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u BiH i Hrvatskoj

U Sarajevu održan godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u BiH i HrvatskojSARAJEVO, 22. - 25. 10. 2018.
Redoviti godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj održan je od ponedjeljka 22. do četvrtka 25. listopada u Sarajevu.

Sastanku su, uz predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i predsjednika Hrvatskog Caritasa, varaždinskog biskupa, Josipa Mrzljaka, dvojice nacionalnih ravnatelja mons. Tome Kneževića i mons. Fabijana Svaline, sudjelovali ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Domaćin ovogodišnjeg susreta bio je Caritas Vrhbosanske nadbiskupije koji je goste iz Republike Hrvatske ugostio u svojoj središnjici na Stupu u Sarajevu. Želja je bila da se uz redoviti susret predstavit život i karitativno djelovanje u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Uz euharistijska slavlja koja su slavljena na različitim mjestima i u različitim ustanovama, u programu su bili obilasci crkvenih ustanova u Sarajevu i u jednom dijelu Središnje Bosne kao i nekoliko mjesta važnih za djelovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije tijekom minuloga rata i poraća: Nadbiskupijski centar za mlade, Dom za stare u izgradnji na Gromiljaku kod Kiseljaka, Franjevački samostan s muzejom u Fojnici, Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, služavke Malog Isusa na Bjelavama, Franjevačka bogoslovija, Tunel spasa iz minuloga rata i Vrelo Bosne.

Središnji događaj bio je zajednički sastanak u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u utorak 23. listopada. Sastanak je započeo molitvom, pozdravom i poticajnim riječima dvojice predsjednika i obraćanjem dvojice nacionalnih ravnatelja. Slijedilo je predstavljanje Caritasa u BiH kroz koje se moglo vidjeti cjelokupno djelovanje svakog od Caritasa.

U stanci je bio susret s medijima, a koji su ovaj put pokazali veliko zanimanje za djelovanje Caritasa u obje zemlje kao i slika trenutačnih aktivnosti. Najveće zanimanje pokazano je za problem izbjeglica/migranata koji tijekom ove godine traže načina preko Bosne i Hercegovine doći do Zapadne Europe. Odgovorni iz Caritasa BiH kazali su kako će dati svoj prilog prema trenutačnim mogućnostima i kroz projekte za koje su se odlučila nadležna tijela Caritasa BiH i svakog pojedinog Caritasa.

U nastavku sastanka razgovaralo se i o akciji Hrvatskog Caritasa "Tjedan solidarnosti i zajedništva s ljudima i Crkvom u BiH". Migrantska kriza bila je posebno važna tema, a ona se temeljila na iskustvu Caritasa u Republici Hrvatskoj tijekom minuloga vremena, posebno Hrvatskog Caritasa. Sudionici su raspravljali i o mogućnostima zajedničko nastupa unutar pojedinih projekata koje nude međunarodne ustanove.

Ovogodišnji sastanak u Sarajevu bio je prilika reći veliko „hvala“ Caritasima na svim razinama u Republici Hrvatskoj i svim dobročiniteljima iz Republike Hrvatske koji su tijekom minuloga rata i poraća pa sve do današnjeg dana pomagali ne samo sunarodnjacima iz Bosne i Hercegovine, nego i svima drugima koji su kucali na Caritasova vrata bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Dogovoreno je da će se sljedeći sastanak održati u Mostaru u drugoj polovini listopada, a domaćin će biti Caritas Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije, izvijestio je Caritas BiH.
 
Izvor: Informativna katolička agencija