Od:
Do:

52. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa i sastanak ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i BiH

52. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa i sastanak ravnatelja Caritasa iz Hrvatske i BiHVARAŽDIN, 24.10.2017.
U prostorijama Svećeničkog doma Varaždinske biskupije u Varaždinu 24. listopada održana je 52. sjednica članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa i sastanak predsjednika, ravnatelja i suradnika Hrvatskog Caritasa i Caritasa Bosne i Hercegovine.

Sjednicu Upravnog vijeća otvorio je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak, a moderirao ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.

Uz redovno izvješće o radu Hrvatskog Caritasa u proteklom razdoblju, teme sastanka bile su aktualne i redovne aktivnosti te nacionalne akcije „za 1000 radosti" i „Nedjelja Caritasa", softver za praćenje i unaprjeđivanje rada mreže nad/biskupijskih Caritasa, te definiranje aktivnosti u području organizacijskog učenja, posebice formalnog i neformalnog obrazovanja Caritasove mreže.

Mons. Svalina govorio je o rezultatima akcija „Pomagati je lako" i „Za 1000 radosti" koja se ove godine vodi pod geslom „Daruj i obraduj" te nove akcije s Kauflandom „Dar od srca". Izvijestio je i o nastavku suradnje sa SPAR-om - novčanoj donaciji iz akcije vraćanja Billinih kartica u SPAR prodavaonice namijenjenoj socijalnim samoposlugama u mreži - kao i mogućnosti zapošljavanja Caritasovih korisnika u njihovim prodavaonicama, pogotovo mladih koji s navršenih 18 godine života moraju napustiti domove i ustanove koje su o njima skrbile. U tijeku su redovite pripreme za akciju „Nedjelje Caritasa" koja se ove godine obilježava 17. prosinca. Pripreme za akciju „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", koja će sljedeće godine biti obilježena 4. ožujka, sa središnjim misnim slavljem u Banjolučkoj biskupiji, obogatit će se novim molitveno duhovnim sadržajima. Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu u iznosu 210.000 eura tradicionalno će biti usmjerena preko Caritasove mreže u Bosni i Hercegovini, za potporu strukturama i socijalnim projektima.

Mons. Svalina izvijestio je i o sudjelovanju Hrvatskog Caritasa na Regionalnoj konferenciji Caritasa Europa u svibnju u Bruxellesu kao i na Forumu Caritasa Europe o organizacijom razvoju u listopadu ove godine u Beogradu.

Ravnateljima biskupijskih Caritasa predstavljeni su ishodi razgovora s predstavnicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova o suradnji u humanitarnoj i razvojnoj pomoći Republike Hrvatske u zemlje Trećeg svijeta, s Hrvatskim šumama o pitanju donacije ogrjevnog drveta, te aktivnostima uz prodaju borova iz donacije Hrvatskih šuma koja će se ove godine održati 16. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
Mons. Svalina podsjetio je kako će idući mjesec ponovno biti otvoren natječaj iz FEAD programa, pa onima koji još nisu sudjelovali preporučuje uključivanje uz napomenu kako će Hrvatski Caritas organizirati radionice za pomoć u obradi natječajne dokumentacije. Ravnatelji koji su već sudjelovali u FEAD-ovom programu imaju pozitivna iskustva i preporučuju uključivanje ostalih.

Članove Upravnog vijeća obavijestio je kako će u novoj akademskoj godini 2017./2018. Hrvatski Caritas stipendirati desetak studentica i studenata u suradnji s Hrvatskim katoličkim radijem, a još nekoliko u suradnji s nad/biskupijskim Caritasima.

Biskup Mrzljak podsjetio je članove Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa na poruku Svetog Oca, a odnosi se na proglašenje 1. svjetskog dana siromaha. Svjetski dan siromaha obilježavat će se 33. nedjelju kroz godinu, a ove godine 19. studenoga pod geslom „Ne ljubimo riječju, već djelima!" Zatražio je od ravnatelja Caritasa da se taj dan primjereno obilježi, podsjećajući istodobno kako je poslanje Caritasa svakoga dana brinuti i skrbiti za potrebite i siromašne.

Istoga dana održan je i sastanak predsjednika i ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Caritasa Bosne i Hercegovine, a glavna tema bila je „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" - osvrt na protekle akcije i prijedlozi za buduće. Razgovaralo se i o suradnji u okviru regionalnog programa pripreme za prevenciju od katastrofa te mogućnostima suradnje u prekograničnim projektima financiranih od Europske unije. Predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zahvalio je na materijalnim i duhovnim plodovima te akcije, istaknuvši kako je vrlo važno poslati poruku zajedništva i solidarnosti te širiti svijest: „Jedan narod, jedna Crkva".
Nakon sastanaka sudionici su se uputili u novootvoreni Caritasov dom Varaždinskog Caritasa u sklopu kojega je otvorena i nova pučka kuhinja, posudionica ortopedskih pomagala, te podjele materijalne pomoći, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa.


IZVOR: ika.hr