Od:
Do:

Biskup Mrzljak na susretu volontera i suradnika migrantske krize: “Moramo živjeti ono što vjerujemo“

Biskup Mrzljak na susretu volontera i suradnika migrantske krize: “Moramo živjeti ono što vjerujemo“SLAVONSKI BROD, 19. 4. 2017.
Godinu dana nakon zatvaranja tranzitnog kampa za migrante i izbjeglice u Slavonskom Brodu, Hrvatski Caritas organizirao je volontersku večer, koja je održana u srijedu 19. travnja u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Naime, tijekom izbjegličke krize koja je zahvatila našu Domovinu 2015. i 2016. godine, Hrvatski Caritas, u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i župnim Caritasima na području Slavonije i Baranje, proveo je brojne aktivnosti koje su bile podržane od strane Caritasa Internationalisa i Caritasovih organizacija iz Europe i svijeta. Najveća snaga tog projekta bili su vrijedni volonteri. Bio je to i razlog da je Hrvatski Caritas s ciljem zahvale i odavanja priznanja svima koji su na neki način bili uključeni u pomaganje i volontiranje tih dana, upriličio taj svečani susret, koji je animirao ravnatelj Slavonskobrodskih Caritasa vlč. Markan Kormanjoš. Uz nadbiskupa đakovačko-osječkog Đuru Hranića te predstavnike Hrvatskog Caritasa na čelu s predsjednikom mons. Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom, ravnateljem mons. Fabijanom Svalinom i zamjenicom Suzanom Borko, volontere i župnike župa iz raznih mjesta Đakovačko-osječke nadbiskupije, koje su bile uključene u volontiranje, te suradnike nazočne su bile i djelatnice Caritasa iz Bosne i Hercegovine.

Kao domaćin pozdravnu riječ i zahvalu volonterima za nesebičan doprinos u iskazivanju kršćanske solidarnosti i humanosti u pomaganju migrantima uputio je na početku nadbiskup Hranić. On je naglasio kako kršćane ne obuzimaju samo humani osjećaji prema drugim ljudima, nego je karitativno djelovanje imperativ naše vjere.
- Tri su bitne dimenzije vjere; naviještanje, slavljenje Kristovih otajstva i služenje u ljubavi. Caritativno-pastoralno djelovanje Crkve svjedočenje je humanoga lica Isusa Krista koji je spasio čovjeka i to cjelovitog čovjeka. Crkva je po svojoj naravi zajedništvo, a euharistija spomen-slavlje Kristova prijelaza kroz smrt u život“ rekao je među ostalim nadbiskup i ustvrdio da je Caritas upravo nastavak euharistijskog slavlja.

Uputio je svoju zahvalu volonterima, njihovim župnicima kao i Hrvatskom Caritasu koji je pomagao, kako za vrijeme migrantske krize, tako i u vrijeme katastrofalnih poplava, naglasivši kako bez njihove pomoći ne bi kao Crkva mogli odgovoriti na sve izazove koji su bili stavljeni pred njih. Zaključio je da trebaju dodatno raditi na međusobnoj povezanosti

S puno emocija prisjetila se svih događanja migrantske krize nacionalna koordinatorica toga projekta Suzana Borko, koja je s volonterima bila na terenu. Ustvrdila je kako, unatoč tome što je to bilo prestrašno iskustvo, ipak ih je moćno i duboko proživljeno sve iznutra promijenilo.

Ravnatelj Svalina u svom je izvješću među ostalim rekao da je tijekom izbjegličke krize kroz Hrvatsku prošlo 670.000 izbjeglica i migranata od čega 270.000 kroz kamp u Opatovcu, a drugih 400.000 kroz kamp u Slavonskom Brodu; da je bilo od 200 stalnih volontera iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su radili u tri smjene te da je uloženo više od 30.000 sati volontiranja.

- Bez vas volontera, koji ste bili oruđe ljubavi i dobrote ništa se ne bi moglo dogoditi i ne bi bili prepoznatljivi znak u samome kampu. Taj se znak proširio i u diplomatske krugove te su nas u to vrijeme i nagradili. Vi ste osvjetlali služenje Crkve kroz unesrećenog čovjeka koji je trebao pomoć, zaključio je ravnatelj Svalina.

Svoju zahvalu nazočnim volonterima, župnicima i drugim suradnicima uputio je na kraju biskup Mrzljak. Ustvrdivši da, iako nismo materijalno bogata zemlja, imamo bogatu dušu te smo široka srca u tim teškim vremenima dijelili ono što smo imali.

Nazočnim volonterima i suradnicima u migrantskoj krizi, počevši od nadbiskupa Hranića,  biskup Mrzljak je uručio prigodne zahvalnice. Potom je u župnoj crkvi u zajedništvu s nadbiskupom Hranićem i ostalim svećenicima predvodio misno slavlje. U svojoj homiliji naglasio je da iz euharistije u kojoj prepoznajemo živoga Isusa izvire naša karitativna djelatnost i sve ono što nas je Isus poučavao. Posvjestio je da svoju vjeru hranimo u euharistiji te da kao kršćani moramo biti vjerodostojni, odnosno svoju vjeru živjeti u konkretnom životu.

- Moramo živjeti ono što vjerujemo, zato se Riječ Božja mora utjeloviti u Crkvi po nama. Vi ste volonteri učinili mnogo dobrih djela i vjerujem da ćemo to i dalje činiti. To je bio čin naše vjere, onoga u čemu nas Isus poučava, da što god učinimo bilo kojem čovjeku u potrebi, bez obzira na vjeru i nacionalnost, Njemu smo učinili. Na to nas neprestano potiče i naš papa Franjo, zaključio je biskup Mrzljak.

Druženje je nastavljeno uz zajedničku večeru.          

TEKST I FOTOGRAFIJE:
Brankica Lukačević