Od:
Do:

Prvi stambeni modul Hrvatskog Caritasa za stradale u potresu spreman za isporuku

Prvi stambeni modul Hrvatskog Caritasa za stradale u potresu spreman za isporukuDONJI KRALJEVEC, 12.1.2020.
Direktor Tehnixa Đuro Horvat i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš obišli su 12. siječnja proizvodni pogon u Donjem Kraljevcu i pregledali prvi završeni stambeni modul. Trenutačno je u izradi 25 modula i izlaze iz proizvodnje kroz tri dana pa tako prvi ovoga tjedna stižu obiteljima kojima su potrebni.

Ugovor o kupnji 100 stambenih modula kojima će Hrvatski Caritas stambeno zbrinuti ljude koji su zbog potresa ostali bez krova nad glavom potpisan je u petak 8. siječnja.

Prvi stambeni modul službeno je preuzeo biskup Radoš, koji je istaknuo da je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama naših vjernika kao i onih koje pristižu iz naših misija i zajednica u svijetu naručio 100 stambenih modula. Namjera im je bila da ih bar godinu-dvije koriste obitelji dok obnavljaju svoje razrušene kuće, jer moduli pružaju osnovne uvjete za boravak četiri osobe, a za obitelji s više članova može se kombinirati i više modula, „slagati ih kao lego-kocke“ kako bi obitelji mogle ostati zajedno i imati pristojan život. Nakon pregleda stambenoga modula koji mu je predstavio direktor Horvat, biskup je izrazio veliko zadovoljstvo, kazavši da je stambeni modul “savršen jer je u njemu sve stavljeno u malome, ali opremljen s puno ljubavi i znanja“ te je izrazio nadu da će ga kao takvog prihvatiti i njegovi korisnici.

Direktor Horvat istaknuo je specifikacije stambenih modula koji imaju 18 četvornih metara (3×6 metara), nutarnje visine 2,55 metara, s četiri ležajne jedinice i visokim tehnološkim karakteristikama i mjerama zaštite, ekološkim normama, te opremljen svim potrebnim uređajima, izoliran i protupožaran, s toplom vodom, grijanjem, namještajem, trajnosti 50 godina, a po isporuci obavlja se i uzemljenje.

Tijekom posjeta tvrtki Tehnix nazočan je bio i Ivan Melnjak iz Instituta za sigurnost Zagreb d.d. Podružnica Varaždin, koji vrši kontrolu opreme i konstrukcije stambenog modula. Cjelokupna ugrađena oprema treba dobiti atest, a zatim slijedi funkcionalno ispitivanje samog modula te se izdaje zapisnik i popis opreme s brojem toga kontejnera koji je onda spreman za isporuku. Svi se dokumenti obiteljskoga stambenoga modula predaju budućim stanovnicima.

Izvor: Informativna katolička agencija