Od:
Do:

Prvog dana 2019. kreće digitalni sustav E – caritas u svim biskupijskim Caritasima u Hrvatskoj

 Prvog dana 2019. kreće digitalni sustav E – caritas u svim biskupijskim Caritasima u HrvatskojZAGREB, 20. 11. 2018.
Hrvatski Caritas obilježava 25. obljetnicu djelovanja. Tim su povodom u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u utorak 20. studenoga na konferenciji za novinare najavili svečanu proslavu svoje obljetnice, zatim veliku novost - koja kreće 1. siječnja - pokretanje novog digitalnog sustava E – caritas, te svoje redovite akcije kroz došašće „Nedjelju Caritasa” 16. prosinca, i „Za 1000 radosti” za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.

O potrebi potpisivanja provedbenog ugovora s državom kako bi u svome djelovanju konačno postali ravnopravni s drugim sličnim institucijama u zemlji, govorio je predsjednik HC-a varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Zakonski okviri nam nedostaju. Često kada biskupijski Caritasi dođu u neke urede državne uprave, službenici ne znaju kamo bi Caritas smjestili: ‘jesmo li mi neka humanitarna organizacija, socijalna, a mi smo – ja bih rekao – posebna organizacija - ustvrdio je mons. Mrzljak dodajući, svakako, karitativna, kao dio pastoralnog djelovanja Crkve.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina je pripomenuo: - Htjeli bismo imati jednu ravnopravnost, jednu prepoznatljivost, zajedno sa svima u hrvatskome društvu. Crkva čini velika djela na karitativnom području i željeli bismo da to bude i u pravnim pitanjima itekako definirano i dogovoreno. -

To su nam pitanje inicirali biskupijski Caritasi jer se susreću s pregršt pitanja nedefiniranog položaja Caritasa kako na regionalnoj razini tako i na državnoj razini, rekao je mons. Svalina.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa pozvao je na svečanu proslavu 25. obljetnice djelovanja naše središnje crkvene caritativne ustanove.

Euharistijsku proslavu u Vukovaru u nedjelju 16. prosinca predvodit će predsjednik HC biskup Mrzljak, dok je u subotu 24. studenoga u Domu Hrvatske vojske ‘Zvonimir’ prigodni program retrospektive njihova djelovanja i svečani koncert na kojem će nastupiti zbor ‘Izvor’, klapa ‘Sveti Juraj’ Hrvatske ratne mornarice i kvartet Rucner.

Biskup Mrzljak rekao je da Caritas žele učiniti još djelotvornijim i prepoznatljivijim po karitativnom djelovanju ne samo u našoj državi nego i u svijetu gdje za to postoji potreba.

Godišnje Caritas u prosjeku pruži pomoć za između 85 i 100 tisuća obitelji. Što se tiče nove digitalne platforme – koja će im umnogome pomoći u njihovome radu – Caritas Zagrebačke nadbiskupije eksperimentalno je koristi dvije godine, a ostalih 16 biskupijskih Caritasa godinu dana, rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.

Upravo će nova digitalna platforma E – caritas u tome biti od velike koristi, kako bismo bolje pratili i postojeće potrebe, ali i razaznavali trendove u različitim oblicima novih tipova siromaštva s kojima se susrećemo, istaknula je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

Borko je izrazila zahvalnost svojim kolegama iz zagrebačkog Caritasa, našeg najrazvijenijeg, najustrojenijeg Caritasa, koji su posljednje dvije godine testirali taj sustav, a zadnjih godinu dana i svi ostali biskupijski Caritasi, njih 16. Najavila je da će se  sustav E – caritas u cijeloj Caritasovoj mreži početi primjenjivati početkom iduće godine 1. siječnja 2019.

Potrebe svih korisnika moći će vrlo brzo registrirati, ali i prilike u kojima se sami u svome radu mogu poboljšati, rekao je mons. Svalina.

On je govorio i o Trećoj nedjelji došašća, kada se – prema odluci hrvatskih biskupa – kod nas obilježava Nedjelja Caritasa.

- Na Nedjelju Caritasa na poseban način želimo senzibilizirati crkvenu i opću javnost, sve ljude dobre volje da se molitvom i konkretnim djelima milosrđa uključe u ovu akciju kako bismo mogli biti ispružena ruka ili most prema onima koji su u potrebama - istaknuo je mons. Svalina.

U Caritasove akcije se uvijek može uključiti putem donacije na broj telefona 060 90 10, kao i uplatom na žiro račun.

Tako i u akciju ‘Za 1000 radosti’ čiji dio je postala nezaobilazna prodaja božićnih drvaca na središnjem zagrebačkom trgu, ove godine 15. prosinca.

Ovogodišnje geslo akcije ‘Za 1000 radosti’ je ‘Pomažemo zajedno’, a za Nedjelju Caritasa geslo je ‘Podijeli s onima koji nemaju’.
 
Izvor: Informativna katolička agencija