Od:
Do:

Treća nedjelja došašća - nedjelja Caritasa

Treća nedjelja došašća - nedjelja CaritasaTreća nedjelja došašća, tzv. Radosna nedjelja u liturgiji Crkve, posvećena je, odlukom hrvatskih biskupa, djelotvornoj ljubavi – Caritasu.

“Caritas je rođen na Božić, jer Bog je dar čovjeku, Isus je ljubav – tu je izvor caritasa. To je glavni poticaj Caritasu na djelovanje, i tako nastojimo organizirano djelovati 25 godina”, istaknuo je biskup Mrzljak na konferenciji za novinare u utorak 11. prosinca u Zagrebu.

U svojem pak pismu povodom nedjelje Caritasa biskup Mrzljak se zapitao: "Da bi se obraćenje srca moglo dogoditi, zapitajmo se svi zajedno: obraćamo li mi u našem svakodnevnom životu pažnju na ljude oko sebe, u našoj zajednici? Primjećujemo li starije i siromašne u našoj sredini? Primjećujemo li obespravljene i ožalošćene? Primjećujemo li one koji pate u tišini i skrovitosti svoga srca? Ako ih primjećujemo, ako se i sami osjećamo povrijeđeno i onemogućeno da dostojanstveno živimo, radimo, odgajamo djecu, gradimo društvo solidarnosti, sljedeći je korak zapitati se: što činim po tom pitanju? Jer, naša je vjera bez djela mrtva, kako nas poučava sveti Jakov u svojoj poslanici (usp. Jak 2, 26)! Osjetljivošću na patnje i činjenjem dobra najkonkretnije živimo djelotvornu ljubav (caritas). Kršćanska zajednica, zajednica cijeloga jednog naroda, bez diakonije (služenja) postaje isprazna."

Cjeloviti tekst poruke predsjednika Hrvatskog Caritasa biskupa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa nalazi se na poveznici.