Od:
Do:

Pučke misije u Nedelišću pod geslom „Obnoviti u Kristu sve“ (Ef 1,10)

Pučke misije u Nedelišću pod geslom „Obnoviti u Kristu sve“ (Ef 1,10)NEDELIŠĆE, 22. - 28. 10. 2018.
U župi Presvetog Trojstva u Nedelišću održane su pučke misije od 22. do 28. listopada 2018. godine koje su vodili franjevci konventualci fra Zdravko Tuba, fra Stjepan Brčina i fra Ivan M. Lotar. Posljednje pučke misije u Nedelišću održane su 1997. godine.

Župna zajednica se za taj veliki događaj pripremala više od mjesec dana, moleći svakodnevno molitvu za uspjeh pučkih misija te molitvu sv. Mihaelu arkanđelu, čijem zagovoru je i povjeren uspjeh pučkih misija. Vrhunac pripreme bilo je hodočašće u svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškome Vrhu kod Krapine u subotu 20. listopada, čijem zagovoru se na poseban način preporučila župna zajednica. Misije su održane pod motom iz poslanice Efežanima sv. Pavla apostola „Obnoviti u Kristu sve“ (Ef 1,10).

Početak pučkih misija bio je na blagdan sv. Ivana Pavla II., u ponedjeljak 22. listopada. Prije svete mise vjernici su sudjelovali u Listopadskoj pobožnosti, potom je otpjevan himan Duhu Svetom te je održan nagovor na temu „Bog je ljubav“. Nakon mise, župna zajednica ostala je sabrana klanjajući se Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Svaki dan započeo je jutarnjom molitvom iz časoslova, a potom je u jutarnjem terminu svakodnevno bio drugačiji program. Misionari su se susretali svakodnevno sa školskom djecom, ministrantima i obiteljima.

U srijedu se na poseban način slavio sakrament pomirenja, u četvrtak je bilo cjelodnevno klanjanje te prilika za duhovni razgovor ili životnu ispovijed s misionarima, u petak pohod bolesnika po kućama te je slavljena sveta misa u staračkome domu u Slakovcu.

U subotu je misionar fra Zdravko Tuba pohodio i filijale Slakovec i Dunjkovec gdje je predslavio svetu misu s propovijedi, a u filijali Pušćine sveta misa je slavljena u nedjelju.

Kroz sedam dana pučkih misija misionari su govorili o grijehu, spasenju, euharistiji i bolesničkom pomazanju, o snazi Duha Svetoga, o Blaženoj Djevici Mariji te o daru života.

Pučke misije su završile svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 28. listopada na kojoj se na kraju otpjevao himan „Tebe Boga hvalimo“. Nakon toga je fra Zdravko dijelio čudotvorne medaljice Majke Božje svim prisutnim vjernicima te sličice s molitvom sv. Mihaelu arkanđelu kao spomen na pučke misije. Na poseban način fra Zdravko je predložio da se u župi osnuje „Biblijska zajednica“ te potaknuo da se vjernici rado uključe u njezin rad i u život župe. Na kraju se župnik Tihomir Ciglar zahvalio svima, posebice svećenicima misionarima.

U ostvarenju pučkih misija doprinijeli su osim franjevaca konventualaca i župni suradnici vjeroučiteljica Martina Eršeg, kantor Vlado Mihaljević i Župni zbor, sakristan Vlado Pokrivač, na čelu sa župnikom Tihomirom Ciglarom i đakonom Mislavom Mikacom, kao i mnoge obitelji i pojedinci svojim darovima i molitvama.
(TC)