Od:
Do:

Pjesma i molitva za duhovna zvanja odzvanjali Đurđevcem na 13. Festivalu Dobroga Pastira

Pjesma i molitva za duhovna zvanja odzvanjali Đurđevcem na 13. Festivalu Dobroga PastiraĐURĐEVAC, 22. 4. 2018.
Na 4. vazmenu nedjelju Katolička se Crkva ujedinjuje u molitvi za postojeća i nova duhovna zvanja. Tradicionalni doprinos Varaždinske biskupije i njezinog Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata jest Festival Dobroga Pastira.

Tako je u nedjelju 22. travnja u župnoj crkvi svetog Jurja mučenika u Đurđevcu održan 13. po redu Festival Dobroga Pastira. Pod geslom „Srce Isusovo, dobrote i ljubavi puno!“ festival je okupio soliste i zborove mladih iz Varaždinske biskupije, ali i šire, okupljene u molitvi za duhovna zvanja.

Crkva u Đurđevcu bila je lijepo ispunjena, a zborovi i solisti odužili su se publici na najbolji mogući način, pjesmom, molitvom, divnim notama i još divnijim emocijama, pa je, sasvim sigurno, svatko kući ponio lijepe uspomene i duhovnu radost.

Molitva kao notno ruho

Najveći teret u organizaciji festivala po deseti je puta bio na leđima vlč. Siniše Dudašeka, povjerenika za pastoral duhovnih zvanja za Varaždinsku biskupiju. Za vlč. Sinišu je posebno emotivna činjenica kako se ovogodišnji “Dobri Pastir” održao u župi u kojoj je prije 19 godina kao mladi kapelan započeo svoj svećenički hod.

- Picoki i ova župa će mi uvijek biti u srcu i dragom sjećanju. Današnji festival ima moto  „Srce Isusovo, dobrote i ljubavi puno!“ Stoga želimo moliti pjesmom, a kaže se - ‘tko pjeva dvostruko moli’. Želimo da upravo taj litanijski zaziv dobrote i ljubavi bude prisutan u svima onima koji su u duhovnim zvanjima, ali i u onim mladićima i djevojkama koje Gospodin poziva da mu se otvore. Tom molitvom oblačimo ovo svečano notno ruho, a Gospodin neka vidi po našim potrebama - kazao je vlč. Siniša Dudašek.

Biskup Mrzljak: “Duhovna zvanja plod su ovakvih susreta”

Kako i priliči, 13. Festival Dobroga Pastira otvorio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

- Molitva nije samo onda kada izgovaramo neku molitvu, već je molitva i ovo vrijeme koje ćemo provesti ovdje i slušati one koji pjevaju. To je također naša molitva za duhovna zvanja. Drago mi je čuti kako se u Đurđevcu bude nova duhovna zvanja. U Varaždinskoj biskupiji smo imali dvije malo sušne godine, ali evo već ove godine ćemo imati pet mladomisnika, iduće isto toliko nadamo se, kao što se i nadamo da će broj duhovnih zvanja rasti. Vjerujem da su duhovna zvanja plod ovakvih susreta i molitve koji se događaju upravo na nedjelju Dobroga Pastira. Zato ćemo danas biti zajedno i moliti se Dobromu Pastiru za duhovna zvanja, za one koji su potrebni Crkvi i našem hrvatskom narodu. Uvijek smo u potrebi onih koji znaju uputiti dobru riječ svakom čovjeku - poručio je biskup Mrzljak.

“Nemoj se bojati”

Ukupno je u župnoj crkvi u Đurđevcu nastupilo 14 izvođača. Dječji zbor sv. Jurja mučenika iz Đurđevca probio je led i publici se predstavio s pjesmom “Djeluj kroz mene”. Odličan mladi dvojac Luka Kapitanić i Luka Rasinec, kojima nastupi na festivalima nisu strani, nastupio je sa skladbom “Povedi me”, dok je Zbor mladih „Ime ljubavi“ Župe sv. Nikole biskupa iz Koprivnice pjevao “Litanije Presvetom Srcu Isusovu”. Ženski vokalni sastav Đurđevčice predstavio se s narodnom pjesmom “Veseli se o Marija”, Zbor mladih „Ashiri“ Župe sv. Jeronima iz Zagreba pjevao je “Gospodu mom”, a Zbor mladih Župe Maruševec pjesmom je poručio “Nemoj se bojati”.

Zbor mladih „Benedictus“ iz Župe Kloštar Podravski razveselio je okupljene skladbom “Gle, koliko sam te ljubio”, Zbor mladih „Svih Svetih“ iz Župe Podravske Sesvete izveo je pjesmu “On je ljubav koja ljubi”, dok su domaćini, Zbor mladih „Iuventus Christi“ iz Župe Đurđevac, odabrali predivnu skladbu “Stvoren za nebo”.

“Gospodine, trebam te!”

Da ljubav prema Bogu može brisati barijere između kršćana pokazali su članovi Vokalno-instrumentalnog sastava Adventističkog učilišta u Maruševcu koji su svojim notama poručili “Gospodine, trebam te!”, svestrani Roko Žaja i Sarah Tomić pjevali su “Srce Kralja moga”, a muški oktet sv. Jurja iz Đurđevca predstavio se pjesmom “Kristov put”. Zanimljivost ovog okteta je da u njemu pjevaju dvojica svećenika, domaći župnik Marko Rac te bivši župni vikar u Đurđevcu, danas na istoj službi u Vidovcu, Marijan Kovačić.

Poseban aplauz zaslužio je Tamburaški sastav sestara milosrdnica iz Zagreba koji djeluje tek od studenoga prošle godine, što se nipošto ne može reći nakon što njihove izvrsne izvedbe i to dvije skladbe; “Prignimo koljena” i “Veselimo se svi i Bogu kličimo”. Na kraju je tradicionalno nastupio Zbor mladih Varaždinske biskupije, ove godine s pjesmama “Krovovi” i “Jahve, Jahve”. Nakon podjela zahvalnica, na samom kraju su svi izvođači, zajedno s publikom i organizatorima, otpjevali “Krist na žalu”, čime je stavljena točka na i još jednog Festivala Dobroga pastira.

Kroz program festivala vodila je novinarka, voditeljica i urednica na Hrvatskom katoličkom radiju Tanja Popec.
 
Goran Damjanić