Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Izvješće sa biskupijsko hodočašća ministranata i vjeroučenika u Ludbreg

LUDBREG, 29. 8. 2019.
Već tradicionalno, hodočašće ministranata te vjeroučenika Varaždinske biskupije, održava se u četvrtak prije glavne proslave „Svete nedjelje“ u Ludbregu.
Ove godine, u četvrtak, 29. kolovoza 2019. godine sakupilo se preko 360 mladih koji su pristigli iz raznih župa naše biskupije.

Hodočašće je započelo u 9 sati kod zavjetne kapelice pozdravom i molitvom koju je imao povjerenik Varaždinske biskupije za pastoral duhovnih zvanja i ministranata, vlč. Siniša Dudašek, koji je i organizator ovog hodočašća.

Nakon molitve, mladi su se rasporedili po dobnim uzrastima u zasebne grupe, koje su vodili biskupijski animatori i vjeroučitelji. Tema ovogodišnjeg hodočašća je bila „Molitva i duhovnost“. Cilj kateheze je da osvijestiti mladima važnost osobne molitve, da svijestiti mladima važnost molitve za druge, kao i važnost duhovnosti u životu  i da potaknuti mlade na izgradnju vlastitog duhovnog života.

Nakon rada po grupama, vrijeme od 10.30 - 11 sati bilo je rezervirano za svetu ispovijed, a u 11 sati uslijedilo je svečano Euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Petar Mlakar, duhovnik malog sjemeništa na Šalati u Zagrebu. Na početku mise, u ime Svetišta, sve je pozdravio župni vikar vlč. Mislav Mikac, a u misnom slavlju, vlč. Mlakar je posebno istaknuo kako su naši životi poput bilježnice u koju Bog običnom olovkom piše naše grijehe, kako bi ih mogao oprostiti, a zlatnim perom piše naša dobra djela kako bi ih mogao naplatiti. Pozvao je mlade da budu vjerni Bogu i ministrantskoj službi i nakon 8 razreda osnovne škole, jer je i sam Ivan Krstitelj bio vjeran Bogu sve do smrti, i neka se trude da im bilježnica života bude puna zlatnih slova, tj. dobrih djela. Pozvao je i sve mladiće 7 i 8 razreda osnovne škole, koji razmišljaju o svećeničkom pozivu da se jave kako bi došli na vikend u Sjemenište.

Na kraju mise, sve je pozdravio u ime biskupa i svima zahvalio, vlč. Siniša Dudašek. Na misi je pjevanje predvodi dječji zbor iz župe Sračinec sa svojim orguljašem Tomislavom Krobotom.

Nakon mise i pauze za ručak, mladi su u procesiji krenuli put župne crkve na molitvu i klanjanje pred relikvijom Krvi Kristove. Klanjanje je predvodio vlč. Siniša Dudašek, koji je u klanjanju molio Isusa Krista da po njemu naš nebeski Otac pošalje poslanika u svoju žetvu. Da učini ove mlade oruđem svoje ljubavi. Da po njihovom duhovnom zvanju ili zanimanju, Isus bude prisutan u svome narodu. Osobito je molio da srca ovih mladih budu ispunjena Isusovom ljubavlju, a njihova djela budu ona koja je On činio za svoga zemaljskog života, da poput Isusa, svijetom prođu čineći dobro.

Blagoslovom sa Presvetim Oltarskim Sakramentom te molitvom i pjesmom, završilo je biskupijsko hodočašće ministranata/ica u Ludbregu.