NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Povijest

Pastoral u medijima jest jedan specifičan oblik pastorala i medijskog djelovanja Crkve. Takav je Ured zamislio dr. sc. Krunoslav Novak, svećenik varaždinske biskupije, nakon svog povratka sa studija u Rimu 2005. godine. Prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej  podržao je ideju i osnovao te blagoslovio Ured u proljeće 2006. godine. Za rad tog Ureda suvremeno su opremljeni studio i režija radi pripreme audio i video materijala za potrebe elektronskih medija i druge namjene.

Temeljna ideja Ureda jest suradnja s lokalnim medijima u realizaciji programa vjerskog sadržaja u kojima se naglasak stavlja na evangelizaciju i formaciju vjernika putem medija društvene komunikacije.

Uz već tradicionalne vjerske emisije na nekim lokalnim radio-postajama, 2003. godine započelo je emitiranje vjerskih tjednih i mjesečnih emisija na Varaždinskoj televiziji, te se u realizaciju tog programa  od 2005. godine uključuje i biskupijski Ured za pastoral u medijima.

Uz kontinuiranu formaciju vanjskih suradnika (posebno studenata teologije, katehetskog instituta te župne animatore) dr. Novak, predstojinik Ureda, osamostaljuje produkciju tjedne emisije Vjera i nada te preuzima uređivanje i vođenje mjesečne emisije U svjetlu vjere na Varaždinskoj televiziji.

Osim toga Ured se uključuje i u druge projekte Varaždinske biskupije snimajući i pripremajući različite audio i video materijale za emitiranje, festivale, igrokaze, igrane filmove.

Sve veće područje djelovanja i potreba za stručnim suradnicima podržana je od strane mons. Josipa Mrzljaka koji, kao novi Varaždinski biskup, 2007. godine, šalje vjeroučiteljicu i suradnicu Ureda za pastoral u medijima, Anitu Posarić, na  studij komunikacijskih znanosti na Papisnko salezijansko sveučilište u Rimu.Po povratku sa studija 2011. godine,  mr. Anita Posarić preuzima mjesto voditeljice Ureda te tu službu obavlja do danas