NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Izdavačka djelatnost

Kako bi vjernici Varaždinske biskupije, te svi ostali zainteresirani, bolje upoznali svoju mjesnu Crkvu, od 2004. godine izdaje se katolički biskupijski kalendar u 12-lisnom i jednolisnom izdanju koji donosi nadnevke proslava župnih zaštitnika, klanjanja i drugih biskupijskih blagdana. Ovaj projekt pokrenuo je Katehetski ured na čelu s vlč. Damjanom Korenom, pod geslom “Upoznajmo svoju biskupiju”.

Vlč. Koren potaknuo je još neka izdanja, poput liturgijskog listića varaždinske katedrale. Godine 2003. o katedrali je izdan preklopnik, koji je preveden na strane jezike, a tiskane su i razglednice te uskrsne i božićne čestitke s motivima katedrale.

U proteklim godinama izdani su brojni materijali. Za potrebe biskupijskog Križnog puta mladih 2003. godine tiskana je brošura s molitvama te opisom crkvi i kapela Bednjanskog dekanata. Zajednica mladih varaždinske katedrale u kratko je vrijeme objavila već nekoliko izdanja Pjesmarice za slavlja i susrete mladih, koju je pripremio i uredio Ivan Malbašić. Preč. Josip Koprek uređuje adresar svećenika, vjeroučitelja, ureda i ustanova Varaždinske biskupije, koji se od 2005. godine izdaje kao zasebno godišnje biskupijsko izdanje.

Preč. Damir Bobovec uređuje shematizam Varaždinske biskupije, a nekoliko puta godišnje izlazi biskupijski Službeni vjesnik, kojem je odgovoran urednik kancelar mons. Antun Perčić.

Neke župe u proteklim su godinama izdale svoje monografije ili povjesnice župe ili mjesta. Znatan broj svećenika napisao je ili uredio župne povjesnice, monografije, brošure i druga tiskana izdanja. Među njima ističe se i vlč. mr. Josip Janković, svećenik-pjesnik, koji je objavio već 30-tak zbirki pjesama i aforizama.

Mnoge župe izdaju svoje listiće i listove koji izlaze tjedno, mjesečno ili nekoliko puta godišnje. Listić je niz godina izdavalo i dušobrižništvo zatvorenika u Varaždinu i Lepoglavi, kao i dušobrižništvo u bolnicama.

Osim tiskanih materijala, uredi Biskupije izdali su i nekoliko elektronskih izdanja, poput CD-a i DVD-a. Biskupijski Misijski ured izdao je DVD “Moja Afrika” na kojem je na dokumentaran način predstavljen život u misijskoj župi Adjarra u Beninu. Ured za crkvenu glazbu izdao je DVD-e s dječjim festivalima i igrokazima-mjuziklima. Objavljen je i CD sa skladbama koje su izvedene na proslavi 5. obljetnice Varaždinske biskupije, a svoje nosače zvuka objavili su i neki župni i crkveni zborovi u biskupiji.