Od:
Do:

U Gornjem Jesenju spomen-svečanost u prigodi 70. obljetnice mučeničke smrti župnika Matije Žigrovića

U Gornjem Jesenju spomen-svečanost u prigodi 70. obljetnice mučeničke smrti župnika Matije Žigrovića

GORNJE JESENJE, 14. 7. 2013.

Spomen na 70. obljetnicu mučeničke smrti župnika Matije Žigrovića održan je u nedjelju 14. srpnja u Krapini i Gornjem Jesenju.

Započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod franjevačke grobnice na mjesnome groblju u Krapini, u kojoj je pokopan nakon što mu je izmučeno i iznakaženo tijelo pronađeno 29. srpnja 1943. u rječici Krapinčici. Vijence su položili pokojnikova rodbina, predstavnici župa i općina Gornje Jesenje i Sv. Ivan Zelina, Udruge "Macelj 1945." i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina.

Molitvu za pokojnika i blagoslov groba predvodio je gornjojesenjski župnik cistercit o. Josip Krčmar.

Slijedilo je predavanje u vjeronaučnoj dvorani u Gornjem Jesenju novinara i publiciste Damira Borovčaka "Župnik Matija Žigrović – preteča maceljskih žrtava" u kojemu je, uz ostalo iznio kratki životopis ubijenog župnika.

Plemeniti Matija Žigrović rođen je 8. veljače 1886. u Kalinju, Sv. Ivan Zelina. Za svećenika ga je zaredio nadbiskup Antun Bauer 24. ožujka 1912. Bio je kapelan u Stupniku i Grubišnom Polju. U tijeku Prvoga svjetskog rata četiri je godine bio na ratištu kao vojni svećenik. Nakon rata bio je kapelan u Turnašici i Mađarevu, a zatim je imenovan župnikom u Kostelu. Posljednjih desetak godina života bio je župnik u Gornjem Jesenju. Partizani su ga odveli iz župnog stana 17. srpnja 1943., divljački mučili i zlostavljali, dok nije od zadobivenih povreda preminuo.

U nastavku je istaknuo kako ga treba pamtiti kao prvu svećeničku žrtvu od boljševizma u Hrvatskom Zagorju. Nakon predavanja u vjeronaučnoj dvorani otvorena je izložba "Žrtve, mučenici Varaždinske biskupije stradali u ratnim i poratnim progonima II. svjetskog rata", na kojoj su objavljene slike i životopisi 35 svećenika rođenih ili stradalih na području današnje Varaždinske biskupije. Objavljeni su i podaci o četiri ubijene redovnice i tri svećenička pripravnika te nekoliko sačuvanih predmeta župnika Žigrovića.

Koncelebriranu misu u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak uz sudjelovanje bednjanskoga dekana i župnika u Vrbnom Stjepana Voriha, dosadašnjeg kapelana u Pitomači a novoimenovanog župnika Gornjeg Jesenja Danijela Hercega i biskupova tajnika Marka Štefanca. "I mi danas, kada govorimo i o najtežim događajima iz naše prošlosti, kao što se spominjemo župnika Matije Žigrovića i sjećamo svih maceljskih mučenika, koji su tu u blizini završili svoj zemaljski život, ne činimo to iz mržnje. Prilazimo im kao kršćani, isključujući iz sebe mržnju, što nije lagano ali je nužna pretpostavka za ispravnu budućnost. Jednako je tako opraštanje pretpostavka za što bolje prosuđivanje povijesne istine, onoga što se doista dogodilo. Onaj koji nije oprostio teško može biti objektivan. U konačnici mi želimo istinu, ništa drugo nego istinu o tom vremenu, događajima, ljudima! Mi smo za istinu a protiv smo laži", istaknuo je u propovijedi biskup. Na kraju je pozvao sve nazočne da se sjećaju stradanja nevinih i istražuju istinu o povijesti, ali po primjeru Onoga koji je jedina prava Istina.

Nakon mise u prigodnoj svečanosti u općinskome domu predsjednik varaždinskoga Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan dodijelio je zahvalnice istaknutim osobama i ustanovama, koje su na bilo koji način pridonijele sjećanju na mučenika Žigrovića. (tv, gk)

 fotografija: Franjo Talan