Od:
Do:

Zbor Katoličke osnovne škole „Uršuline zvjezdice“ niže sjajne rezultate na glazbenim smotrama

Zbor Katoličke osnovne škole „Uršuline zvjezdice“ niže sjajne rezultate na glazbenim smotramaVARAŽDIN, 24. 5. 2019.
Zbor Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“ iz Varaždina „Uršuline zvjezdice“, nakon što je početkom travnja osvojio prvo mjesto na 21. Smotri glazbenog stvaralaštva Varaždinske županije, jednako vrijedan uspjeh postigao je i na 62. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži.

Naime, u konkurenciji od 18 zborova iz cijele zemlje „Uršuline zvjezdice“ su na najdugovječnijem školskom natjecanju u Hrvatskoj izvele zahtjevan desetominutni program te osvojile fantastično prvo mjesto. Podsjetimo, Glazbene svečanost hrvatske mladeži održavaju od 1968. godine u Varaždinu, a ove su godine održane 7. i 8. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Zbor Katoličke osnovne škole djeluje otkako postoji Osnovna škola „Svete Uršule“, od rujna 2014. godine, kada je upisana prva generacija učenika. Od samih početaka Zbor ima podršku ravnateljice škole s. Mihaele Ankice Dumbović. Školski je zbor prvih nekoliko godina vodila s. Damjana Mihaela Barbarić. Od prošle godine „Uršuline zvjezdice“ vodi katedralni orguljaš mo. Višeslav Jaklin.

- Rad s djecom u katoličkoj školi veoma me ispunja i raduje. A vidim da je to i uzajamno, pa je radost time veća. Na „Uršuline zvjezdice“ gledam prije svega kao na moje male prijatelje, a tek onda kao na učenike i zborašiće. Vjerujem da će neki od njih postati i budući katedralni pjevači, što je meni kao katedralnom orguljašu velika želja. Osjećam kao da su djeca nekako najbliže Bogu. Uostalom, sam Isus je rekao 'budite kao djeca ako želite u Kraljevstvo Nebesko...' - kazao je mo Višeslav Jaklin, orguljaš varaždinske katedrale i učitelj glazbene kulture u Katoličkoj školi „Svete Uršule“.

U zboru aktivno pjeva 35 djece, od čega četiri dječaka, a ostalo su djevojčice, što je više od trećine djece koja pohađaju Katoličku osnovnu školu „Sveta Uršula“. Probe imaju dva puta tjedno, a osim što svojim glazbenim umijećem oplemenjuju liturgijsko pjevanje na misnim slavljima u Uršulinskoj Crkvi Isusova Rođenja u Varaždinu, nastupili su nedavno na humanitarnom koncertu popularne klasične glazbe za organizaciju „Marijini obroci“ uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra.

Posebnost ovog malenog, a već tako 'velikog' zbora, jest što ima nekoliko sjajnih solista, što i ne čudi previše budući da su nekima od članova „Uršulinih zvjezdica“ roditelji činili prvu postavu Zbora mladih Varaždinske biskupije. Spomenimo svakako kako će 'zvjezdice' ove godine nastupiti i na velikom koncertu u povodu proslave zlatne mise varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka koji će se u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održati sredinom studenoga.

Na sjanim rezultatima postignutim na 21. Smotri glazbenog stvaralaštva Varaždinske županije te na 62. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, članovima i članicama „Uršulinih zvjezdica“ čestititao je osobno i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji je za njih je za njih organizirao poseban prijem u Gradskoj vijećnici.
 
Goran Damjanić