Od:
Do:

Varaždin domaćin susreta europskih provincijalki Rimske unije

Varaždin domaćin susreta europskih provincijalki Rimske unijeVARAŽDIN, 2. - 5. 5. 2017.
U duhovnom centru “Dom sv. Anđele” uršulinskog samostana u Varaždinu od 2. do 5. svibnja održava se regionalni susret europskih provincijalki Rimske unije. U Varaždin je tako stiglo deset provincijalnih glavarica iz devet europskih zemalja. Češku je predstavljala sr. Marie-Anna Linhartová, Englesku sr. Kathleen Colmer, Francusku sr. Brigitte Brunet, Italiju sr. Angela Poggi, Nizozemsku sr. Angélique van Laarhoven, Poljsku sr. Benigna Kania, Slovačku sr. Samuela Harmáčková, Sloveniju sr. Zorica Blagotinšek, a Hrvatsku sr. Jasna Lučić te sr. Ksenija Leko.

U četvrtak 4. svibnja, nakon što su sudjelovale na svetoj misi u varaždinskoj katedrali koju je predvodio preč. Mario Kopjar u suslavlju s preč. Damirom Bobovcem, provincijalke Rimske unije susrele su se s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom. Još kratko vrijeme aktualna provincijalna glavarica hrvatske provincije s. Jasna Lučić, budući da u subotu 6. svibnja službu od nje preuzima s. Ksenija Leko, zahvalila je biskupu Mrzljaku što ih je primio, a posebnu je zahvalu uputila što Varaždinska biskupija podržava Dječji vrtić “Sveta Uršula” u Varaždinu, kao i Katoličku osnovnu školu “Sveta Uršula”. Biskup Mrzljak posebno se obradovao susretu sa sestrama provincijalkama rekavši kako su upravo u Varaždin prije više od 300 godina iz Slovačke u Hrvatsku stigle prve Uršulinke. Biskup je svoje gošće upoznao s poviješću i aktualnim stanjem Varaždinske biskupije, nakon čega su razmijenjeni prigodni darovi.

- Zahvaljujem sestrama Uršulinkama u Varaždinu koje su osnovale dječji vrtić i katoličku osnovnu školu, tek četvrtu školu tog tipa u Hrvatskoj. Varaždinska biskupija četvrta je po redu po veličini u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, Splita i Đakova. Na području biskupije živi oko 380.000 ljudi podijeljenih u 105 župa. Možemo se pohvaliti velikim brojem svećenika, najvećim u Hrvatskoj, iako su posljednje dvije godine bile sušne. No, evo već ove jeseni očekuje nas ređenje petorice novih đakona. Osim toga, svećenici Varaždinske biskupije služe i u inozemstvu, po dvojica su u Njemačkoj i Švedskoj, trojica u Kanadi, a jedan je u Italiji, dok smo u Hrvatskoj posudili svećenike Dubrovniku, Šibeniku i Sisku - kazao je mons. Mrzljak.

Provincijalke su željele saznati nešto više o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, suzaštitniku Varaždinske biskupije, pa ih je biskup Mrzljak veoma obradovao crticom iz povijesti iz svog osobnog života rekavši kako je blaženi Alojzije bio brat njegove bake te ujedno njegov krizmani kum.

Dodajmo kako se svake godine sve europske provincijalne glavarice susretnu dva puta, jednom u Rimu i jednom u nekom drugom gradu gdje djeluju sestre Uršulinke. Tako je ove godine domaćin bio Varaždin, a tijekom četiri dana provincijalne glavarice sudjelovale su u brojnim radionicama i molitvenim susretima, a pronašle su i vremena i za razgledavanje kulturno-povijesnih ljepota varaždinskog kraja, poput dvorca Trakošćan i ostalih.
 
Goran Damjanić