Od:
Do:

Na blagdan Majke Milosti, kod varaždinskih uršulinki misu predvodio mons. Mrzljak

Na blagdan Majke Milosti, kod varaždinskih uršulinki misu predvodio mons. MrzljakVARAŽDIN, 8. 5. 2018.
Na blagdan Blažene Djevice Marije Posrednice svih milosti, koji se osobito svečano slavi u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu, u utorak 8. svibnja, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je euharistijsko slavlje. Uz biskupa Mrzljaka, između ostalih, suslavio je i preč. Franjo Biškup, duhovnik sestara uršulinki. Zatim, preč. Stjepan Najman, dekan istočnovaraždinskog dekanata, kao i gvardijani franjevačkih samostana u Varaždinu fra Ivan Miklenić, ofm i fra Mijo Šarčević, ofmCap.

Bila je to prigoda kada su djeca prvih razreda Katoličke škole "Sv. Uršula" svojim majkama uputili čestitku povodom Majčinog dana.

U svojoj homiliji biskup Mrzljak je najprije na, djeci razumljiv način, pokušao približiti osobu Blažene Djevice Marije te naglasiti važnost molitve Mariji koja za nas posreduje kod svoga sina Isusa. No ona je i naša zajednička majka.

- Isus je na križu Ivanu rekao Evo ti majke i tako je Marija postala majka svih apostola, a time i majka svima nama. Ona je naša zajednička majka koju danas na poseban način častimo kao majku milosti, a to znači kao dobru mamu koja čuje naše molitve i ona ih onda prenosi svome sinu Isusu upravo kao što je to činila na svadbi u kani galeilejskoj: primijetila je ljudsku nevolju te, na njezin zagovor Isus čini čudo – poručio je biskup Mrzljak.

Rekao je nadalje biskup i kako u ovovm vazmenom vremenu liturgijske godine u kojem se nalazimo, kroz Božju riječ koju Crkva pred nas stavlja u liturgiji, razmišljamo o tome kako se rodila prva zajednica vjernika koju nazivamo Crkva. Možemo primijetiti da je nastala u zajedničkoj molitvi, u zajedništvu u kojem je bila prisutna i sama Djevica Marija.

- Važno je da se zajednica vjernika, Crkva, okuplja na molitvu. I na poseban način okuplja se na poziv Marijin, jer Marija je ta koja nas poziva da dođemo – ne k njoj nego k njezinom Sinu. Ona nas uvijek vodi svome Sinu, ali njezin zagovor, njezino posredništvo je jako važno. Tu onda gledamo Mariju kao svoju posrednicu kao svoju majku, poručio je biskup Mrzljak.

Podsjećajući kako je istoga dana u Krašiću sudjelovao na proslavi 120. obljetnice rođenja blaženoga kardinala Stepinca te za tu prigodu iščitavao njegova pisma iz sužanjstva, naišao je i na pismo koje je Stepinac napisao i poslao sestrama  uršulinkama u Varaždin. Biskup ga je pročitao u cijelosti, a u pismu između ostaloga stoji Stepinčeva zahvala sestrama za molitve prikazane za njega kao i poticaj sestrama da mole za progonitelje Crkve.

''Kako bih inače mogao izdržati ovu sotonsku mržnju, kojom me već više od 10 godina progone neprijatelji Crkve Božje? Njihov se bijes nije ni najmanje stišao do sada i mogao bi se čak pojačati, ali ne zaboravimo ni mi da je uskrsnuće Gospodnje polog njegovih golemih muka. Da uskrsne čovječanstvo i naš narod iz groba grijeha potrebne su žrtve i patnje. No kako je rekao blagousnuli papa pio XI jednom zgodom: budimo sretni što živimo u ovakvim vremenima kada se može barem nešto doprinijeti za proslavu Krista Gospodina posebnim patnjama i borbama... Čuo sam da ste i vi dosta prepatile. Što bih vam drugo rekao nego ono što je sam Gospodin Isus rekao apostolima Radujte se i veselite se jer je plaća vaša velika na nebu... Ustrajte i dalje u molitvi. Ne sumnjam da će iz ovih patnja niknuti novi rod za slavu božju a vjerujem da će i vaš starodrevni uršulinski red imati obilatije polje rada u našoj dragoj domovini više nego ikada do sada.'' stoji između ostalog u Stepinčevu pismu varaždinskim uršilinkama.

Biskup Mrzljak primijetio je i kako je, u vrijeme kad su škole bile zabranjene, Stepinac, baš kao prorok, znao da će se Ime Isusovo proslaviti preko škola sestara uršulinki i reda koji će procvasti.

- Vjerujemo i nadamo se da će se i to dogoditi i zato mi je drago da ovo pismo na ovaj Marijin blagdan mogu ovdje pročitati i naglasiti kako je blaženi Alozije vjerovao u moć ustrajne molitve, ali i trpljenja i patnje, i zato trebamo svi zajedno ustrajati u molitvi, i ustrajati moliti Marijin zagovor da nam pomogne, i u školi koju su sestre započele i nadamo se da će i dalje škola napredovati.Ali isto tako da će biti i onih djevojaka koje će se odlučiti da bi postale redovnice, rekao bih i učiteljice i odgojiteljice mnoge djece. Neka nam svima pomogne zagovor bl. Alojzija i Blažene Djevice Marije – zaključio je biskup Mrzljak.
tekst: Iva Kuzmić
fotografije: Siniša Conar