Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Blagoslovljen i otvoren novi Caritasov centar: “Crkva želi služiti svakom čovjeku”

VARAŽDIN, 23. 10. 2017.
Blagoslovom varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka u ponedjeljak 23. listopada svoja je vrata otvorio novoizgrađeni Caritasov centar Varaždinske biskupije na Banfici. Na adresi Bombellesova cesta bb, na području Župe svetog Josipa, na novoizgrađenih 1500 kvadratnih metara prostora Caritas Varaždinske biskupije je objedinio sve svoje djelatnosti; pučku kuhinju s pratećim objektima za skladištenje i hladnim komorama, ljekarnu, dječji odjel, odjel za odjeću i obuću, odjel za osobe s invaliditetom, odjel podjele paketa živežnih namirnica, novčane pomoći, namještaja, posuđa i drugih potrepština.

Otvorenju su uz oca biskupa, inače predsjednika Hrvatskog Caritasa, nazočili ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, generalni vikar Varaždinske biskupije, ujedno i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije, mons. Antun Perčić, predstavnici gradske i županijske vlasti, svećenici, volonteri župnih Caritasa i brojni drugi uvaženi gosti. Otvorenje ovog novog modernog Caritasovog centra sjajno se uklopilo u proslavu 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

Caritas je važan dio služenja crkve

- Upravo nas 20. obljetnica Varaždinske biskupije potiče na razmišljanje o tome što je to Crkva. Kakva je to institucija? Ovdje je na Zemlji, a nije od ovoga svijeta. Ona je institucija koju je osnovao Isus Krist i povjerio ljudima, običnim slabim grešnicima. Crkva je poslana u svijet da živi i služi čovjeku. Ona je za čovjeka, nije za sebe. Želi služiti čovjeku ponajprije u pogledu prema konačnom cilju, vječnosti, ali i tome kako treba ići ovim vremenitim životom prema vječnosti. Crkva želi služiti čovjeku u svim njegovim dimenzijama. Ponajprije u duhovnoj dimenziji. Caritas je sigurno važan dio služenja Crkve ovome svijetu u svakom narodu, biskupiji i župnoj zajednici. Crkva želi služiti svakome čovjeku, bez obzira na njegovu vjeru, naciju te ideološko ili bilo kakvo drugo opredjeljenje. Jednostavno, Crkva vidi čovjeka u potrebi i želi mu služiti. To je smisao i svrha Caritasa i naše biskupije. Upravo zato smo uložili materijalna sredstva u izgradnju ovog doma - kazao je biskup Mrzljak.

Ukupno je u izgradnju novog Caritasa Varaždinska biskupija uložila oko 20 milijuna kuna. Uskoro će u dvorištu biti dovršena i kapela, a u planu je i nadogradnja još nekih dijelova.

- Ovo je za čovjeka i njegovu dobrobit. To je prva i osnovna zadaća Crkve. Sam Gospodin je rekao da nije došao na Zemlju da gospodari, nego da služi svakome čovjeku. To je i želja Varaždinske biskupije - poručio je otac biskup.

“Mjesto gdje u život provodimo Kristove riječi”

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije mr. Ante Šola nije krio sreću prilikom blagoslova Centra rekavši kako će to biti jedno posebno mjesto.

- Mjesto gdje u život provodimo Kristove riječi: “Gladnoga nahrani, gologa odjeni, bolesnog pohodi, žalosnog utješi!” Caritas u Crkvi ima veliku ulogu. Caritas u prijevodu znači ljubav. Ali ne jednosmjernu; ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Caritas je pastoralno tijelo koje pomaže biskupu provoditi dijela milosrđa. Crkva je to znala činiti od prvih dana. Prvim članovima dijelilo se po potrebi. Nitko nije bilo isključen, bilo pripadnici Crkve bilo oni izvan nje. To je i ova mjesna Crkva i ovaj Caritas nastavio. Ovo zdanje Crkva nije gradila za sebe, već ga predaje široj zajednici da bi pružila pomoć kojima je to najpotrebnije - kazao je mr. Ante Šola.

Samozatajni mali ljudi

Ravnatelj Šola je dodao kako nije kasno da se svi koji mogu pomoći uključe. Spomenuo se i prvog varaždinskog biskupa, pokojnog mons. Marka Culeja, bez kojeg ovo danas ne bi bilo izvedivo.

- Uvijek govorim da nam Krist putem ovakvih djelatnosti daje šansu da učinimo dobro djelo. Pozivam stoga sve koji se mogu priključiti. Tko je sve zaslužan za ovo što imamo danas? Najprije prvi biskup Marko Culej koji je odmah po osnivanju Varaždinske biskupije osnovao i biskupijski Caritas. Pater Domagoj s ekipom, prva voditeljica Julijana Ilčić. Zahvaljujemo im jer su udarili dobre temelje. Nakon prvog biskupa, i sadašnji, Josip Mrzljak, kojemu je Caritas također na srcu. Nadalje, od 105 župa u njih 86 imamo župne Caritase. Riječ je o vrijednim ljudima koji zajedno sa župnicima čine puno dobrih djela. Tu su i samozatajni manji i veći donatori, bez kojih ne bi mogli djelovati. Više od 2 milijuna pripremljenih obroka u staroj kuhinji ostvarili smo zahvaljujući samozatajnim malim ljudima, našim vrijednim volonterima. Neki od njih već 20 godina žrtvuju dva do tri dana u tjednu da bi pomogli u pripremi toplih obroka. Velik je to angažman - poručio je mr. Ante Šola.

Zatvorimo krug dobrih djela!

Kao što je spomenuto, na novoj je lokaciji Caritas objedinio sve svoje djelatnosti. Opremanje je stajalo oko dvjesto tisuća eura, a kapacitet može biti i do 1000 obroka u jednom danu. Za sada ih Pučka kuhinja dnevno podjeli 300-tinjak. Kupnju zemljišta na kojem se novi Caritas nalazi podijelili su zajedno prije devet godina Grad, Varaždinska županija i Varaždinska biskupija.

- Nakon skoro četvrt stoljeća podstanarstva u Glazbenoj školi, danas imamo priliku otvoriti i blagosloviti novi Caritasov centar na gotovo četiri puta većoj površini. Pričamo o gotovo 90000 obroka godišnje i zato je važno da imamo adekvatni prostor u kojem ih možemo posluživati. Drago mi je da je Varaždinska županija prepoznala važnost ovog objekta i s milijun i 800 tisuća kuna zajedno s Biskupijom i Gradom sudjelovala u financiranju zemljišta. Danas imamo ovaj Centar, no ovo nisu samo zidovi, ovdje su toplina i dom gdje se gladni mogu nahraniti. Briga o siromašnima nije samo briga Biskupije i Crkve, već cijele zajednice. Blizu 1000 volontera u župnim Caritasima nesebično daju sebe i pokazuju nam kojim putem bi trebali ići. Svatko od nas može jednim dobrim činom napraviti krug koji iz dana u dan možemo zatvarati - naglasio je zamjenik župana Robert Vugrin.

Hrana za tijelo, ali i dušu

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica nada se kako je ovo tek prvi korak prema boljem društvu, nikako ne i zadnji.

- Vi ste dokaz da ne smijemo gubiti vjeru ni u Boga, ni u ljude, a ni u naše institucije. Ne samo da ste nas podarili s ovim objektom, već nas svakodnevno darujete svojim prisustvom, blagonaklonošću i dobrotom. Vjerujemo da će tako biti i ovdje. Posebno me veseli da će pod ovim krovom biti objedinjeno sve zajedno, da ljudi neće nahraniti samo svoje tijelo, već i dušu, što je ponekad puno važnije - poručila je Sandra Malenica.

Svojim su glazbenim umijećem otvorenje Caritasovog centra na Banfici s nekoliko glazbenih točaka uveličali članovi Pjevačkog društva Arka predvođeni voditeljem Mladenom Lukavečkim.
 
Goran Damjanić