Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Biskup Mrzljak posjetio pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 25. 3. 2016. 

Na Veliki petak 25. ožujka varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posjetio je pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije gdje se susreo s djelatnicima i volonterima te je na simboličan način otvorio podjelu blagdanskog obroka korisnicima kuhinje.

Varaždinsku kuhinju, koja dnevno pripremi oko 300 toplih obroka, biskup je posjetio u pratnji predsjednika Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godine i ravnatelja mr. Ante Šole. U posjetu pridružili su se i varaždinski župan Predrag Štromar i gradonačelnik Goran Habuš sa suradnicima budući da Varaždinska županija i Grad Varaždin sufinanciraju rad kuhinje.

Na Veliki petak korisnici su dobili topli obrok koji je osigurala Varaždinska biskupija, dok će na Veliku subotu za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak biti podijeljeno oko 900 paketa sa šunkom i drugim namirnicama čiju su nabavu pomogli razni donatori koji već niz godina pomažu aktivnosti Biskupijskog Caritasa. Varaždinski biskup razgledao je rad kuhinje te se susreo s volonterima na čelu s glavnim kuharom Anđelkom Vugrinčićem koji svakodnevno koordinira aktivnosti 20-tak volontera.

Biskup Mrzljak, ujedno i predsjednik Hrvatskog Caritasa, kazao je kako je karitativna zadaća Crkve pomagati potrebitima i širiti val dobrote, pogotovo među našim sugrađanima koji su nam najbliže. Naš dolazak ovdje želi biti poticaj i poziv svim dobrim ljudima u župnim zajednicama naše biskupije da se bude blizu onima kojima je najteže, ne samo u materijalnom smislu, jer i svaki pohod, susret, lijepa riječ i ljudska blizina mogu biti humanitarnog karaktera. U ovoj jubilejskoj Godini milosrđa time svjedočimo tjelesna djela milosrđa i naša se vjera konkretizira i postaje djelotvorna u stvarnosti našeg života, poručio je biskup Mrzljak.

Ravnatelj Šola istaknuo je tom prigodom kako Biskupijski Caritas uspijeva svaki dan odgovoriti na sve potrebe korisnika pučke kuhinje. Svakodnevno se priprema oko 300 kvalitetnih obroka za korisnike, među kojima su uz pojedince, invalide, nezaposlene osobe ujedno i cijele obitelji, pa tako i djeca. Iz dana u dan javljaju se novi korisnici čije su sudbine raznovrsne. Svima njima Biskupijski Caritas pomaže prema mogućnostima zahvaljujući znatnom broju dobrih ljudi i donatora, osobito iz župa Varaždinske biskupije. Glavninu troškova djelovanja kuhinje podmiruju Biskupijski i župni Caritasi.

Jasminka Bakoš-Kocijan