Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Biskup Mrzljak posjetio Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu

VARAŽDIN, 24. 12. 2015. 


Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posjetio je na Badnjak u četvrtak 24. prosinca Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu gdje se susreo s karitativnim djelatnicima i volonterima, donatorima I predstavnicima lokalne civilne vlasti, te tom prigodom zahvalio svima koji pomažu potrebitima koji su u ova krizna vremena u osobito teškim životnim prilikama.

Uz biskupa Mrzljaka, ujedno predsjednika Hrvatskog Caritasa, te predsjednika i ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godinu i mr. Antu Šolu, pučku kuhinju posjetili su i predstavnici Varaždinske županije na čelu sa županom Predragom Štromarom, Grada Varaždina na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušem i varaždinskog Rotary kluba. Svi su oni zajedno na simboličan način otvorili podjelu blagdanskog obroka za 300-njak redovitih svakodnevnih korisnika, te potom blagovali isti topli obrok pripremljen toga dana u pučkoj kuhinji, potvrđujući time da se glavni Caritasov kuhar Anđelko Vugrinčić i njegovih 20-tak volontera uistinu trude prirediti ukusna jela.

Varaždinski biskup i ovom je prigodom naglasio važnost ove tradicionalne akcije zahvaljujući kojoj potrebiti građani ni za blagdane ne ostaju sami i gladni. "Na Božić slavimo Isusov rođendan, a iako se može činiti da Njega nema, u stvari ga prepoznajemo u onome koji je u potrebi, koji je siromašan, gladan. Svi osjećamo da želimo pomoći. Ne samo mi kao organizirani Caritas, nego i svaki čovjek u sebi osjeća da se treba pomoći potrebitima kako bi uistinu svakome čovjeku Božić bio uistinu blagoslovljen", rekao je biskup te najavio da će u nadolazećoj godini započeti izgradnja novog biskupijskog Caritasovog centra.

Ravnatelj Šola zahvalio je svima koji su pridonijeli da i ove godine korisnici pučke kuhinje imaju pravi blagdanski objed. "U 2015. godini podignuli smo kvalitetu obroka na višu razinu, te šest dana u tjednu kuhamo tople obroke, koji se sastoje od juhe, glavnog jela s prilogom, voća i mliječnih proizvoda. Imamo još uvijek zadovoljavajući odaziv donatora, od župa i župnih Caritasa preko poslovnih subjekata, udruga i lokalne samouprave do pojedinačnih darivatelja. Pripremamo i dalje oko 300 obroka, jer se dio korisnika zaposlio, a dio je novih. U slučaju potrebe, naša kuhinja može pripremati i više obroka", rekao je ravnatelj.
 

Jasminka Bakoš-Kocijan