Od:
Do:

Više od 800 ministranata na hodočašću u Varaždinu

Više od 800 ministranata na hodočašću u VaraždinuVARAŽDIN, 7. 10. 2017.
Više od 800 ministranata iz cijele Varaždinske biskupije, iz gotovo svih 105 župa, sudjelovalo je protekle subote 7. listopada na zajedničkom hodočašću povodom 20. obljetnice ustanovljenja Varaždinske biskupije.

Ministranti iz raznih krajeva stigli su u Varaždin još u ranojutarnjim satima i to u pojedinu varaždinsku crkvu ovisno o svom dekanatu. Tako su se u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa okupili ministranti iz Štrigovskog, Preloškog i Čakovečkog dekanata, crkva Presvetog Trojstva (kapucinska crkva) bila je sabirno ministranata iz Ivanečkog, Varaždinsko-topličkog i Bednjanskog dekanata, u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova sastali su se ministranti iz Istočovaraždinskog i Zapadnovaraždinskog dekanata, dok su u crkvi Dobroga Pastira početnu stanicu imali ministranti iz Đurđevačkog, Virovskog, Koprivničkog i Ludbreškog dekanata.

Prigodni program u crkvama trajao je do 10 sati, nakon čega su se svi ministranti zajedno sa svojim župnicima, župnim vikarima i svećenicima uputiti prema varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo gdje su, najprije sudjelovali u molitvenom programu i mogućnosti svete ispovijedi, dok je vrhunac hodočašća bila sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. S biskupom je slavilo dvadesetak svećenika Varaždinske biskupije. Nakon uvodne pjesme sve je ministrante pozdravio varaždinski biskup rekavši im kako se nalazimo u katedrali, majci svih crkava.

- Dragi ministranti, vi ste došli iz svojih župa, ondje imate svoje crkve i kapele, a sada smo ovdje u najvažnijoj crkve naše biskupije. Ova crkve je stara stoljećima, ali tek 20 godina ona je i katedrala. Kada bi nam znala nešto pričati, možda bi nam rekla “vidjela sam mnoge ljude koji su dolazili, bila sam ispunjena mnogim vjernicima, ali još nikada nisam vidjela toliko ministranata.” Zato mi je drago da vas mogu ovdje danas pozdraviti. Došli ste ovdje da bismo zajedno proslavili jedan jubilej. Naša biskupija ima 20 godina i ovom svetom misom želimo to proslaviti. Danas slavimo i blagdan Marije Krunice. Molili ste ranije i krunicu Blažene Djevice Marije, a njoj je posvećena i ova naša katedrala. Marija vas je dovela do Isusa - poručio je ministrantima na početku euharistijskog slavlja biskup Mrzljak.

U propovijedi okupljenim ministrantima biskup je govorio o tome kako se sveta misa sastoji od dva dijela. Jedan dio se odnosi na čitanja Svetoga pisma i kada se o njemu razmišlja, a drugi dio “koji jako dobro znate, to je ono kada trebate donijeti do oltara kalež, pripraviti kruh, odnosno hostiju, i vino”. Kako bi djeci izlaganje bilo zanimljivije i interaktivnije, biskupu je u “homiliji” pomagao nedavno zaređeni đakon Varaždinske biskupije Marko Domiter. On je ministrantima približio svoju službu rekavši im kako je njegov zadatak navješćivati i tumačiti Božju riječ, kao i posluživati i pomagati biskupu kod svete mise. Đakon Marko kazao je djeci kako je trenutno đakon, no kako se sprema za stepenicu više.

- Ta stepenica je prezbiterat, odnosno svećeništvo. Jednog dana bit ću svećenik. Kada sam bio malen, još od drugog razreda osnovne škole, i ja sam bio ministrant. Počeo sam ministrirati nakon svoje Prve pričesti. Još kada sam išao u vrtić sa svojim sam roditeljima išao nedjeljom na svetu misu. To me fasciniralo pa sam pokušao to kod kuće. Kada su moji prijatelji došli kod mene, igrali bismo se mise. Što sam bio stariji pitao sam se je li to za mene, no nekako nisam bio za to. No, kada sam završio srednju školu odlučio sam otići u Zagreb, na Bogosloviju, gdje sam bio pet godina. Završio sam škole i sada sam zaređen za đakona, a uskoro i za svećenika - predstavio se ministrantima đakon Marko Domiter.

Biskup je potom najmlađim vjernicima kazao kako smo maloprije prvom čitanju slušali kako Isus poziva dvanaestoricu.

- Kada je bio na Zemlji išao je na obalu Genezaretskog jezera i rekao im: “Pođite za mnom”. I oni su ostavili svoja zanimanja i pošli su za njim. Isto tako slušali smo kako Bog od Marije traži nešto po Njegovoj riječi. Ona je spremno rekla: “Evo službenice Gospodnje”. Dragi ministranti, možda netko i od vas čuje taj poziv “pođi za mnom”, makar i u ovim godinama. Svi možete biti mali đakoni i đakonice kada pomažete jedni drugima. Na tu nakanu ćemo i moliti - poručio je ministrantima otac biskup.

Ministranti su darivali varaždinskog biskupa prigodnim poklonima, među kojima su bili lopta i gitara. Na misi je pjevao Zbor mladih Varaždinske biskupije, a na kraju se svima obratio vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, koji je tom prilikom ocu biskupu čestitao 20. godišnjicu Varaždinske biskupije.

- Ministrantska zajednica Varaždinske biskupije je mlada, ali velika. To je zajednica nade da nikada neće prestati biti onih koje Gospodin poziva na rad u svoj vinograd. Oče biskupe od srca zahvaljujem - poručio je vlč. Dudašek.
 
Goran Damjanić