Od:
Do:

Ministranati biskupije Murske Sobote hodočastili u Ludbreg i Varaždin

Ministranati biskupije Murske Sobote hodočastili u Ludbreg i Varaždin
LUDBREG/VARAŽDIN, 28. 10. 2017.
U subotu, 28. listopada 2017. godine održano je već tradicionalno hodočašće ministranata biskupije Murske Sobote u organizaciji njihova Ureda za pastoral ministranata koji vodi vlč. Simon Štihec. Ove godine hodočastilo je u Ludbreg i Varaždin 190 ministranta i 10 svećenika predvođeni svojim biskupom Peterom Štumpfom. Domaćin hodočašća bila je župa Presvetog Trojstva Ludbreg i u ime Varaždinske biskupije Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Hodočasnički dan je započeo u 9 sati u župnoj crkvi u Ludbregu gdje je izmoljen časoslov, a iza molitve je mons. Josip Đurkan mlade pozdravio i upoznao s poviješću ludbeškog svetišta. Tada se ministrantima obratio i biskup Štumpf i progovorio o važnosti ovog svetišta.

U 10.30 sati započela je procesija iz župne crkve prema zavjetnoj kapeli gdje je bila sveta misa koju je predvodio biskup Štumpf, koji je u prigodnoj, gotovo katehetskoj, propovijedi mladima govorio o pravoj Isusovoj prisutnosti pod prilikama kruha i vina u euharistijskom otajstvu. Posebno je naglasio važnost za vjernika da se redovito pričešćuje i ispovijeda, ako nije dostojan Svete Pričesti. Ministrantima je posebno naglasio da u svojoj službi kod oltara služe samom Isusu koji je tu prisutan dušom i tijelom pod prilikama kruha i vina. Na kraju mise je mons. Đurkan sve upoznao s poviješću zavjetne kapele i s osobama koje su prikazane na freski iznad oltara.  

Nakon mise, ministranti su imali ručak u pastoralnom centru, a nakon ručka krenuli su prema Varaždinu. Domaćin u Varaždinu i vodič po gradu bio je vlč. Siniša Dudašek, koji ih je prvo odveo u župnu crkvu sv. Nikole biskupa, gdje im je govorio o gradu Varaždinu i njegovom duhovnom i vjerničkom životu. O župnoj crkvi je ministrantima govorio vlč. Silvio Košćak, župni vikar. Nakon župne crkve sv. Nikole, mladi su krenuli do Starog grada gdje ih je vlč. Dudašek upoznao s poviješću grada Varaždina i njegovim znamenitostima.

Završetak obilaska grada bila je Varaždinska katedrala gdje ih je dočekao varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji ih je pozdravio te progovorio o varaždinskoj katedrali, o 20. godišnjici biskupije i o njezinoj povijesti.

Mladi su u katedrali izmolili dio krunice, pjevali Marijanske pjesme, da bi na kraju, predvođeni biskupom Štumpfom otpjevali litanije Blažene Djevice Marije te primili blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na kraju je svima zahvalio biskup Štumpf koji je biskupu Mrzljaku i svima zaslužnima za ovo hodočašće darovao prigodni dar, a isto je učinio i biskup Mrzljak koji je na kraju svima udijelio svoj blagoslov, čime je završio hodočasnički dan ministranata biskupije Murska Sobota.
vlč. Siniša Dudašek