Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio Caritasov dom u Ivancu te za korisnike i djelatnike predvodio euharistijsko slavlje

Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio Caritasov dom u Ivancu te za korisnike i djelatnike predvodio euharistijsko slavljeIVANEC, 4. 1. 2018.
Povodom božićno-novogodišnjih blagdana u četvrtak 4. siječnja varaždinski biskup Josip Mrzljak tradicionalno je pohodio Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije.

U sklopu svog pastirskog pohoda mons. Mrzljak je za korisnike i djelatnike Caritasova doma predvodio euharistijsko slavlje. U zajedništvu s ocem biskupom slavili su mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, preč. Ivan Rak, kancelar, vlč. Zoran Gložinić, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu te vlč. Antun Gorek, umirovljeni svećenik koji i sam boravi u tom domu i svakodnevno Božjom riječi tješi i hrabri korisnike i djelatnike.

Okupljene je najprije srdačno u ime domaćina pozdravio vlč. Gložinić čestitavši svima sretan i blagoslovljen Božić, a isto je učinio i ravnatelj ivanečkog doma Tomislav Jalšovec koji je izrazio zadovoljstvo što nekoliko puta godišnje mogu ugostiti oca biskupa čija pastirska riječ korisnike i djelatnike doma jača i hrabri.

U uvodu svete mise biskup Mrzljak je podsjetio kako smo još uvijek u božićnom vremenu kada svi zajedno slavimo Isusov rođendan. Božićno dijete je darovano svima nama i želimo da nam Božja riječ bude domaća te da uđe u naš život i prosvijetli ga, poručio je mons. Mrzljak.

U propovijedi vjernicima u kapeli Caritasova doma u Ivancu varaždinski je biskup govorio o dvojici Ivana koji su usko vezani uz Isusov život. Jedan je bio apostol i evanđelist, Isusov najbolji prijatelj, čiji smo blagdan proslavili prije koji dan, a drugi Ivan Krstitelj.

- Ivan apostol opisuje drugog Ivana koji je krstio na Jordanu i koji je prepoznao Isusa pokazavši nam Ga riječima: “Evo Jaganjca Božjeg”. Jako je važno da u osobi Isusa Krista prepoznamo Mesiju, dijete koje se rodilo u Betlehemu kao spasitelj kojeg su ljudi stoljećima očekivali. U Isusovo vrijeme je to očekivanje bilo na vrhuncu, ali Njegov dolazak nije bio spektakularan i veličanstven. Štoviše, dolazi obično malo dijete koje još ne može ni govoriti ni ništa učiniti. Ali sam taj događaj je jedan veliki govor - govor bez riječi - govor kojim Bog u Djetetu progovara čovjeku. To nije bilo lako prepoznati, ali baš zato je to prepoznavanje Boga koji dolazi čovjeku tako važno. Događaj Božića otprije 2000 godina nije sam nešto iz povijesti, već je to događaj koji se i danas događa, Bog danas dolazi čovjeku - poručio je biskup Mrzljak.

Ako ne prepoznamo Boga koji nam dolazi, možemo ga vrlo lako odbaciti, baš poput onih u Betlehemu, podcrtao je slikovito otac biskup.

- Kada su Josip i Marija kucali na vrata u Betlehemu kazali su im kako nema mjesta. Ne događa li se slično i u ovom našem vremenu? Neprestana je opasnost ne prepoznati Boga koji nam dolazi u svakom trenutku našega života. Nemojmo biti poput onih Betlehemaca koji su kazali: “Nema mjesta za tebe. Otiđi dalje!” Zato je božićno vrijeme poticaj da prepoznamo Boga koji dolazi u našim bližnjima i svakome od nas. Isus je rekao da što god činimo jednome od naše najmanje braće, njemu činimo. Papa Franjo nas također potiče da prepoznamo Boga koji dolazi u naš svijet u izbjeglima, prognanima, gladnima. Mi kao da im govorimo da nema mjesta za njih, da smo sve već zauzeli. Zato je tako važno da prepoznamo Boga koji dolazi u naš svijet danas - rekao je u homiliji varaždinski biskup.

Nakon svete mise korisnici Caritasovog doma koji su angažirani u recitatorskoj i pjevačkoj sekciji nagradili su prisutne prigodnim glazbeno - scenskim programom, nakon čega je biskup Mrzljak blagoslovio nove prostore za smještaj novih korisnika. Naime, osposobljeno je šest dvokrevetnih i dvije jednokrevetne sobe čime je otvorena mogućnost za skoro useljenje novih 14 korisnika.
 
Goran Damjanić