Od:
Do:

Pastirski pohod mons. Josipa Mrzljaka Caritasovom domu u Ivancu

Pastirski pohod mons. Josipa Mrzljaka Caritasovom domu u IvancuIVANEC,4. 1. 2019.
Povodom božićnih blagdana u petak 4. siječnja varaždinski biskup Josip Mrzljak tradicionalno je pohodio Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije.

U sklopu svog pastirskog pohoda mons. Mrzljak je za korisnike i djelatnike Caritasova doma predvodio euharistijsko slavlje. U zajedništvu s ocem biskupom slavili su preč. Ivan Rak, kancelar, vlč. Zoran Gložinić, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu, vlč. Antun Gorek, umirovljeni svećenik koji i sam živi u Domu te je ujedno duhovnik korisnika Doma te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Okupljene je najprije srdačno u ime domaćina pozdravio vlč. Gložinić naglasivši kako je dolazak dragog gosta uvijek radost, a kada je taj gost samo Bog onda je to posebna radost u srcu vjernika. Upravo zbog toga blagdan Božića, Boga koji dolazi da bude s nama na životnom putu jest najradosniji blagdan! Zahvalio je vlč. Gložinić i djelatnicima doma na čalu s ravnateljem Tomislavom Jalšovec što daju sve od sebe da ovo mjesto bude pravi dom. Na kraju je zahvalio i samom ocu biskupu za njegov pastirski pohod, brigu i blizinu koju svojim dolaskom iskazuje korisnicima i djelatnicima Caritasova doma.

U uvodu svete mise biskup Mrzljak je podsjetio kako smo još uvijek u božićnom vremenu kada jedni drugima čestitamo i želimo 'sretan Božić'. „Što je to sreća?“ upitao se biskup i nastavio kako bi svaki od okupljenih imao svoju definiciju, ali željeti nekome 'sretan božić' značilo bi da mu želimo da svoju sreću pronađe u Bogu čiji dolazak k nama ljudima slavimo ovih dana u blagdanu Božića.

U propovijedi vjernicima varaždinski je biskup je spomenuo kako često ove božićne dane zovemo božićni blagdani, misleći na više njih, na sve ove dane od Božića do blagdana Isusova krštenja. Podsjetio je tako biskup Josip u nastavku kao smo u prošlih desetak dana proslavili blagdan Božića, blagdan Stjepana prvomučenika, blagdan sv. Ivana apostola, blagdan Svete obitelji, blagdan Marije Bogorodice. Mogli bismo reći kako sve počinje rođenjem, i to je velika radost, ali nakon toga slijedi život, onda treba razmišljati o smislu života i usmjeravati svoj život obilježeni radošću rođenja.

Tako nam blagdan sv. Stjepana prvomučenika govori da nismo stvoreni samo za ovaj život na zemlji nego da putujemo u vječnost u vječni život s Bogom.

Nadalje rekao je biskup kako smo u evanđeoskom odlomku čuli kako Ivan apostol govori o Ivanu Krstitelju koji prepoznaje Isusa. I danas je važno prepoznati Isusa i o tome razmišljamo i uz blagdan sv. Ivana apostola koji je bio svjedok Isusova života.

Isus je taj koji donosi mir i zbog toga se na blagdan Marije Bogorodice, obilježava i Svjetski dan mira. Tim povodom i papa Franjo je poslao svoju poruku koju započinje riječima „Mir kući ovoj“, a to su riječi koje ovih dana i mnogi naši svećenici izgovaraju obilazeći domeove naših vjernika i blagoslivljajući naše obitelji, nastavio je biskup.

Pozdravljajući u svojem pismu vjernike riječima: „Mir kući ovoj“ papa Franjo misli na cijeli svijet koji je kuća željna mira. U Isusu trebamo prepoznati taj željeni mir, on je knez mira, treba prihvatiti Isusa i imat ćemo mir, poručio je biskup.
Prisjećajući se blagdana Svete obitelji koji se slavi prve nedjelje po Božiću mons. Mrzljak je rekao da Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa želi svim obiteljima i svim zajednicama biti znak i nadahnuće u međusobnim odnosima. Tako naravno i u ovoj zajednici, ovom Domu, zaključio je biskup.

Na novu godinu proslavili smo Mariju Bogorodicu, prvu vjernicu i dobro je da na početak nove godine stavljamo Mariju kao uzor vjernika, kao onu koja je prihvatila Božju riječ i povjerovala joj. Marija treba biti naša zagovornica i pomoćnica da u svakom trenutku života možemo reći: evo Bože želim vršiti volju tvoju u svakom trenutku života, i u mladosti i u starost i u zdravlju i bolesti, kazao je biskup Mrzljak.

- Božićni nas blagdani potiču da prepoznajemo Isusa, da prepoznajemo onoga za kojega je Ivan Krstitelj rekao „Evo Jaganjca božjeg“, kada su ga prepoznali prvi učenici i kada su pošli za njim. Mi smo također ti učenici koji želimo ići za Isusom. Važno ga je prepoznati i prepoznavati neprestano. Prepoznavati onoga koji dolazi k nama i s kojim mi želimo putovati u ovozemaljskom životu jer znamo da nas vodi prema vječnosti – zaključio je mons. Mrzljak.
 
Nakon svete mise korisnici doma pripremili su kratki prigodni glazbeno scenski program na početku kojeg je ravnatelj ivanečkog doma Tomislav Jalšovec pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što nekoliko puta godišnje mogu ugostiti oca biskupa čija pastirska riječ korisnike i djelatnike doma jača i hrabri. Posebno se osvrnuo na biskupovu propovijed i želju da ovaj dom doista bude dom mira kao što je biskup poželio svima u svojoj propovijedi.
 
Nakon njegovog govora korisnici doma okupljeni u pjevački zbor pod vodstvom glazbenice Anke Žulić otpjevali su nekoliko tradicijskih božićnih pjesama, ispričali Božićnu priču Paulo Coelha i izrekli nekoliko recitacija. Spomenimo da je ovaj zbor korisnika Doma animirao svojim pjevanjem i glazbenom pratnjom i samo euharistijsko slavlje.


Anita Treščec