Od:
Do:

Ministrica socijalne politike Nada Murganić posjetila Caritasov dom “Sveti Ivan Krstitelj” u Ivancu

Ministrica socijalne politike Nada Murganić posjetila Caritasov dom “Sveti Ivan Krstitelj” u IvancuIVANEC, 16. 5. 2017.
U utorak 16. svibnja ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić bila je u radnom posjetu Varaždinskoj županiji. Između ostalih, posjetila je i Caritasov dom “Sveti Ivan Krstitelj” u Ivancu. Tom se prilikom zajedno s najbližim suradnicima susrela s ravnateljem Caritasovog doma Tomislavom Jalšovcem, ravnateljem biskupijskog Caritasa mr. Antom Šolom i generalnim vikarom Varaždinske biskupije mons. Antunom Perčićem. Ravnatelj Jalšovec upoznao je ministricu sa stanjem u Caritasovom domu u kojem je trenutno smješteno 105 korisnika, od čega njih 15 djelomično ili u cijelosti na teret Varaždinske biskupije, dok za 35 korisnika smještaj putem Centra za socijalnu skrb plaća država. Upravo je ta zadnje spomenuta grupa najviše ugrožena, budući da se iznos koji država izdvaja za te štićenike već 10 godina nije povećavao.

- Realna cijena za tu skupinu naših štićenika iznosi 4,200 kuna mjesečno, dok država izdvaja 3,200 kuna. Taj se iznos nije povećavao dosta dugo, a znamo da su troškovi rasli, od prehrambenih namirnica do režija i prijevoza. Budući da se ne radi o prevelikom izdatku, smatram da bi ministarstvu tih 35.000 kuna mjesečno trebalo biti prihvatljivo kako bismo mogli neometano poslovati - kaže ravnatelj Caritasovog doma “Sveti Ivan Krstitelj” u Ivancu Tomislav Jalšovec.

Ravnatelj  Jalšovec zahvalio se ministrici na posjeti rekavši kako bi pomoću dodatnih državnih sredstava mogli puno bolje funkcionirati, čime bi se stvorili uvjeti za zaposlenje još dvoje ili troje njegovatelja. Budući da su pred nama lokalni izbori, ministrica je vrlo diplomatski odgovarala na pitanja svojih domaćina, kazavši kako će se nakon ljeta znati više, ali da se nada da će se pronaći sredstva za ovu namjenu.
 
Goran Damjanić