Od:
Do:

Caritasov dom za starije i nemoćne u Ivancu proslavio 17. obljetnicu svoga postojanja

Caritasov dom za starije i nemoćne u Ivancu proslavio 17. obljetnicu svoga postojanjaIVANEC, 12. 6. 2018.
Caritasov dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije, proslavio je, u utorak 12. lipnja 2018. godine, sedamnaestu obljetnicu svoga postojanja.

Tom prigodom Dom je pohodio i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, te predslavio svetu misu. Uz biskupa Mrzljaka, koncelebrirali su mons. Antun Perčić, generalni vikar Biskupije, zatim vlč. Zoran Gložinić, ivanečki župnik, vlč. Antun Gorek, umirovljeni svećenik koji i sam boravi u tom domu te vlč. Nikola Tomašević, biskupov tajnik.

Riječi pozdrava i dobrodošlice, prije samog početka misnog slavlja, uputili su domaćini; župnik Gložinić te ravnatelj Doma Tomislav Jalšovec.
U svojoj homiliji tijekom misnog slavlja biskup Mrzljak govorio je o povjerenju i(li) nepovjerenju prema Bogu te nasljedovanju Njega i služenju u ljubavi.

Da bismo mogli Bogu vjerovati, potrebno ga je najprije upoznati, uvidjeti da je On Bog koji dolazi k čovjeku, koji želi biti s čovjekom, koji voli čovjeka i ima srce za čovjeka. Bog šalje svoga sina na zemlju, Isusa Krista, koji se za nas ljude žrtvuje, polaže svoj život za sve nas da bi nas otkupio od zla i grijeha. Stoga se postavlja pitanje ima li onda veće ljubavi prema čovjeku od one ljubavi koju Bog pokazuje?

Od kad je Crkva uvela svetkovinu Presvetog Srca Isusova, zapravo ga, na neki način slavi kroz cijeli mjesec lipanj kada nastoji promatrati upravo Božju ljubav prema čovjeku. A kada tu ljubav spoznamo, onda i povjerujemo i svoju vjeru ispovijedamo: da, vjerujem Onome Tko me stvorio, Tko me otkupljuje po Svome Sinu, Koji me posvećuje po sakramentima i želi neprestano biti s nama. Kako mu ne bih vjerovao?

- No, nije dovoljno samo reći vjerujem. Gospodin traži da ga u vjeri slijedimo. Vjeru je potrebno živjeti – naglasio je biskup Mrzljak.

Potrebno je Isusa slijediti u toj ljubavi prema nama ljudima: trebamo i mi ljubiti jedni druge, imati srca jedni za druge kao što Bog ima srce za nas svakoga čovjeka, ljubiti posebno one koji su u potrebi i potrebni naše pomoći. Tu i takvu ljubav Crkva pokazuje i po Caritasu što je vidljivi znak Božje prisutnosti na zemlji.

- Božji Duh Crkvu sabire i okuplja na euharistiji, da onda zajedno možemo prepoznati Božju ljubav i da je možemo usvojiti kao stil života, kako bi svakodnevno svoju vjeru ispovijedali ne samo riječima, nego uistinu djelom i djelotvornom ljubavlju – poručio je na kraju homilije mons. Mrzljak.

Nakon misnog slavlja bio je i prigodni program uz 20 minutni šaljivi film u kojem glume korisnici doma, a dodijeljena su i priznanja djelatnicima s 10 i 15 godina radnog staža te onima u mirovini koji su svoj radni staž završili u domu.
 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša Conar