Od:
Do:

Biskup Mrzljak prvi put slavio svetu misu u kapeli u Jakopovcu u župi Jalžabet

Biskup Mrzljak prvi put slavio svetu misu u kapeli u Jakopovcu u župi JalžabetJAKOPOVEC, 26. 3. 2017. 
Na četvrtu korizmenu nedjelju, 26. ožujka, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak slavio je euharistiju u kapeli sv. Jakova st. ap. u Jakopovcu u župi Jalžabet u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Josipom Vidovićem.

Nakon izvjesnog vremena kušnje i nemilih događaja zbog kojih se u kapeli nije mogla slaviti euharistija, u ovo korizmeno vrijeme, vrijeme milosti i obraćenja, ta kušnja je Božjom pomoću nadvladana.

Na početku misnog slavlja riječi pozdrava uputio je župnik Vidović. Radostan zbog ovog događaja kojeg je očekivao cijelo vrijeme svoje župničke službe u Jalžabetu, zahvalio je biskupu na podršci i na dolasku u ovu kapelu u kojoj je kao i u svim drugim crkvama diljem biskupije, kao biskup mjesne Crkve domaćin. Istaknuo je kako vjernici ove župe gdje god se okupljali žele, kao što Pavao govori, hoditi kao djeca svjetlosti i roditi dobrim plodovima: dobrotom, pravednošću i istinom. Riječi pozdrava uputio je i predstavnicima civilne vlasti dr. Josipu Križaniću, narodnom zastupniku u Hrvatskom saboru, Mirku Magiću, načelniku Općine Jalžabet te umirovljenom generalu Hrvatske vojske Željku Sačiću.

Biskup Mrzljak u homiliji je na temelju evanđeoskog ulomka u kojem evanđelist Ivan izvještava o Isusovu ozdravljenju slijepca od rođenja, progovorio o nekim događajima u našem društvu koji nam pokazuju kako ponekad pored tjelesnih zdravih očiju ne vidimo ispravno, ono istinito i pravedno. Često nam zlo pomuti jasan pogled u život, a ponekad dovede do potpune sljepoće. A kada je čovjek duhovno slijep, tj. zaveden raznim predrasudama, vođen krivim odlukama i uzorima, prepuštajući se zlu, onda je u tami. Mi kršćani, želimo živjeti u Kristovoj svjetlosti i hoditi za njim prema otajstvu Uskrsa. Isus nas na tom putu čisti i ozdravlja od duhovne sljepoće, grijeha i zla, istaknuo je biskup.

Na kraju misnog slavlja biskup Mrzljak zahvalio je župniku na svemu što čini za župnu zajednicu koja mu je povjerena te za strpljivost i ustrajnost u svojoj službi. Zahvalio je također i civilnoj vlasti koja je kroz šest godina ustupila Društveni dom u Jakopovcu za nedjeljna i blagdanska bogoslužja. Istaknuo je kako je sada prvi puta u svojih deset godina biskupske službe u Varaždinu, u ovoj lijepoj i jedinstvenoj kapeli koja je, između ostalog, poznata i po posebnom žbukorezu glasovitog varaždinskog umjetnika Julija Merlića.

Prije završnog blagoslova okupljeni vjernici uručili su biskupu prigodan poklon u povodu njegovog imendana.
 
Nikola Tomašević