Od:
Do:

Biskup Jezerinac predvodio proslavu Josipova na Banfici u Varaždinu

Biskup Jezerinac predvodio proslavu Josipova na Banfici u VaraždinuVARAŽDIN, 19. 3. 2017. 
Župa sv. Josipa u Varaždinu na Banfici proslavila je svog nebeskog zaštitnika u nedjelju 19. ožujka. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi sv. Josipa predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru.

Domaći župnik vlč. Ivan Žmegač na početku slavlja pozdravio je biskupa Jezerinca, sve suslavitelje i mnogobrojne okupljene vjernike i hodočasnike iz župa grada Varaždina i okolice te iz Međimurja, koji rado proslavljaju Josipovo u ovome malome svetištu posvećenome zaštitniku obitelji, domovine i hrvatskog naroda.

Biskup Jezerinac čestitao je župljanima njihov župni blagdan dodavši da je sveti Josip kao zaštitnik nazaretske obitelj uzet i za zaštitnika naše domovine i naroda u svim njihovim teškoćama. Ako nam je ikad bio potreban njegov zagovor i njegova zaštita, to je u današnjem trenutku, rekao je biskup te se u homiliji dodatno osvrnuo na težak trenutak u kojem živi hrvatski narod.

Ako je ikada bilo potrebno isticati i poticati vjernike na ljubav prema svetom Josipu, to je u sadašnjem trenutku kada se radi "o biti ili ne biti" hrvatskog naroda, na što u posljednje vrijeme ozbiljno upozoravaju i naši demografi. Sveti Josip je zaštitnik obitelji, koja je temeljna stanica svakog društva, naroda i države, te upravo o njoj ovisi i snaga neke države. Ako u obiteljima vladaju vrline i kreposti, to onda raste i u nekom narodu, a ako se preziru vrline tada se urušavaju i obitelj, i narod i država, napomenuo je biskup dodavši da neki danas upozoravaju da Crkva ne ide u korak s vremenom, da je brak zastario i da žena ima pravo sama odlučivati što će učiniti sa svojim nerođenim djetetom kojemu se može oduzeti pravo na život. Sve je to s ciljem skraćivanja života hrvatskog naroda na ovim prostorima, istaknuo je biskup Jezerinac. Stoga je pred sve okupljene stavio primjer svetog Josipa kao uzornog supruga i oca, kao onog koji je prihvatio Božju volju u svim okolnostima i teškoćama, i posvjedočio da je unatoč svemu moguće ostati na visini kao čovjek i kršćanin, te da je moguće živjeti u obitelji dostojnim životom onako kako je to Bog zamislio.

Biskup Jezerinac ujedno je svetog Josipa, zaštitnika čistoće srca, stavio kao uzor mladima jer samo čista mladost nada je hrvatske budućnosti i samo čestiti mladi stvaraju zdrave obitelji. Vjerujem da su svega toga bili svjesni oni koji su odlučili sagraditi ovu crkvu u čast svetog Josipa, zaštitnika obitelji, naroda i domovine, u čast onoga koji je sve činio za dobro drugoga, zaključio je biskup Jezerinac u homiliji.

Župljani su se za proslavu župnog blagdana pripremali kroz devet srijeda velikom devetnicom u čast sv. Josipu koju je predvodio župnik Žmegač uz propovijedi s temom očinstva.
Jasminka Bakoš-Kocijan