BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Biskupski grad Varaždin

Varaždin, grad baroka, glazbe i cvijeća, od davnina je poznat po zvonicima svojih crkava, a od 1997. godine je i biskupski grad. Stari hrvatski slobodni i kraljevski grad, koji je stoljećima glasio kao gospodarsko, kulturno i političko središte sjeverozapadne Hrvatske, postao je tako sjedište Varaždinske biskupije. U njemu su se nekad održavale sjednice Hrvatskog sabora i ustoličavali banovi, a u razdoblju od 1767. do 1776. g. bio je i sjedište Kraljevskoga namjesničkog vijeća, dakle glavni grad Hrvatske.

No, Varaždin je već u rano doba svoje povijesti postao i značajnim vjerskim središtem. Redovnici ivanovci podigli su crkvu sv. Ivana Krstitelja i svoj samostan, koji su po njihovom odlasku preuzeli oci franjevci. U Varaždin su prije 300 godina došli također oci kapucini i sestre uršulinke. U samom središtu grada nalazi se katedrala, koju su gradili isusovci, te je mjesto mnogih duhovnih i kulturnih susreta i zbivanja.