Od:
Do:

Veliko slavlje u Jerovcu - biskup Mrzljak predvodio euharistiju povodom 40. obljetnice kapele

Veliko slavlje u Jerovcu - biskup Mrzljak predvodio euharistiju povodom 40. obljetnice kapeleJEROVEC, 24. 6. 2017.
U subotu 24. lipnja, na blagdan svetog Ivana Krstitelja, posebno je svečano bilo u pitoresknom ivanečkom mjestašcu Jerovcu. U velikom je stilu, naime, proslavljena 40. godišnjica izgradnje kapele posvećene svetom Ivanu Krstitelju. Veliko euharistijsko slavlje tim je povodom predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak uz kojeg su suslavili dekan Gornjovaraždinskog dekanata preč. Valent Posavec, domaći župnik vlč. Dragutin Joč, zatim domaći sin, inače na službi u Željezanskoj biskupiji, vlč. Zdravko Gašparić te drugi svećenici iz dekanata.

Na početku misnog slavlja sve je okupljene srdačno pozdravio domaćin, vlč. Dragutin Joč, župnik župe svetog Bartola apostola iz Kamenice pod koju i spada kapela u Jerovcu.

- 40 godina nije baš neko dugo vremensko razdoblje, ali izgraditi crkvu i imati prostor gdje će se vjernici redovito, tijekom 40 godina, svake nedjelje, blagdana, pa i češće okupljati i slaviti Boga, to je za žitelje ovog područja od prevelikog značaja. Baš zato ovim svetim misnim slavljem želimo reći jedan veliki “Bogu hvala” - kazao je župnik Dragutin Joč.

Varaždinski biskup u uvodnom je govoru zahvalio na dobrodošlici te podsjetio da na današnji dan slavimo velikog Božjeg ugodnika, svetog Ivana Krstitelja.

 - Sveti Ivan Krstitelj je čašćen od davnina u ovom kraju. Kadgod se okupljamo na svetoj misi, Bogu zahvaljujemo, jer prepoznajemo Njegovu dobrotu. Prepoznajemo sve što nam je dao, no danas na poseban način zahvaljujemo na ovih 40 godina. Sjećamo se i svih onih koji su tada bili na Zemlji u ovom vremenitom životu, a sada više nisu. Onih koji su ugradili i dio svojega života u ovu kapelu. Želimo ih se spomenuti, jer sveta misa je susret cijele Crkve - i nas koji smo u vremenitom životu, ali i onih koji su živjeli prije nas, kojih više nema, ali koji nisu nestali. Oni su kod Onoga u koga su ovdje na Zemlji čvrsto vjerovali. Oni su kod Onoga za koga je sveti Ivan Krstitelj rekao “”Evo ga. To je taj. Evo Jaganjca Božjeg” - poručio je u uvodu varaždinski biskup.

U svojoj homiliji okupljenom mnoštvu u Jerovcu, mons. Mrzljak kazao je kako blagdan nekog sveca slavimo na dan njegove smrti. Međutim, poručio je biskup, ima i nekih iznimaka poput Božića i Male Gospe, kada se spominjemo Isusa i Njegove Majke, odnosno dana kada su rođeni. Isto vrijedi i za svetog Ivana.

 - To samo znači kako je sveti Ivan Krstitelj bio važna osoba u povijesti spasenja. Po čemu je on tako važan i značajan? Važan je po tome što je kao zadnji prorok Staroga zavjeta mogao pokazati i prepoznati Isusa. Izraelski narod očekivao je da će Bog sići na Zemlju i da će ih pohoditi. I mi danas kada zamišljamo kako bi to izgledalo da Bog siđe na Zemlju, očekivali bismo možda neke snažne događaje, nešto spektakularno. Ali Bog dolazi kao malo dijete, kao Isus iz Nazareta, sin Marije i Josipa. Mnogi su stoga sumnjali. Tada se pojavljuje Ivan koji poziva ljude da se najprije u poniznosti okupe pred Bogom, da priznaju svoje ljudske slabosti i grijehe te da se obrate. On nam pokazuje Isusa. Kako je to važna zadaća - prepoznati Boga koji dolazi u ovaj naš svijet. Zato uloga svetog Ivana Krstitelja danas nije ništa manja nego što je bila u njegovo vrijeme. Prepoznati Božji dolazak u 21. stoljeće! Prepoznajemo li danas Njegov dolazak? I što je potrebno učiniti da bismo ga prepoznali? Bog dolazi u skrovitosti, u euharistiji, u svojoj Riječi, u svakome onome koji je potreban naše pomoći. Sada ga valja prepoznati. Zato i mi moramo slušati glas Ivana Krstitelja: “Obratite se, priznajte ljudske slabosti i moći ćete Ga prepoznati”. Ivan je rastao kao i svako drugo dijete. Evanđelist Luka zapisuje kako je Ivan rastao i duhom jačao. Da bi dijete raslo potrebno ga je hraniti i brinuti se o njemu, ali važno je i ovo drugo - duhom jačati. Potreban je duhovni odgoj naše mlade djece. Previše zaboravljamo na to da čovjeka treba odgajati dobrotom, ljubavlju, poštenjem i istinom. Kada govorimo o vjeronauku u školama, želimo da naši mladi ne ostanu samo na tjelesnom razvoju i znanju, već da steknu znanje o glavnim i temeljnim istinama naše vjere. Sveti Ivan Krstitelj živio je prije 2000 i nešto godina. To je daleka prošlost, ali i sadašnjost. To je danas. I mi danas nismo sabrani ovdje samo zato da se sjećamo njega, nego da vidimo može li on u našem vremenu, našem društvu, u našoj domovini - nešto poručiti svakome od nas - poručio je otac biskup.

Ovom velikom slavlju nazočili su brojni vjernici iz Jerovca i okolnih mjesta, kao i pripadnici oružanih snaga RH, kuburaši iz kuburaških udruga iz okolnih naselja, potom članovi lovačkih društava, dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali i brojni drugi gosti iz društvenog i političkog života.

Inače, kapela u Jerovcu izgrađena je 1977. godine u sklopu župe Kamenica. Sama kapela, lokalnoj je vjerskoj zajednici već 40 godina izuzetno bitna, budući da je ona prostor u kojem se gotovo svakodnevno putem svetih misa, slavi zajedništvo, obilježavaju blagdani, kao i važni životni događaji poput vjenčanja i krštenja.
 
Goran Damjanić