Od:
Do:

Biskup Radoš: „Poput svetog Bartola budite čvrsti kamen u ovome mjestu - Kamenici“

Biskup Radoš: „Poput svetog Bartola budite čvrsti kamen u ovome mjestu - Kamenici“KAMENICA, 24.8.2021.
Osobito radosno i svečano bilo je proteklih dana u župi Kamenica. Pripremajući se za svetkovinu sv. Bartola apostola, zaštitnika župe, župljani kameničke župe i njihovi gosti okupljali su se na misna slavlja trodnevnice te sudjelovali u bogatom programu koji je uslijedio nakon večernjih svetih misa.

Prvoga dana trodnevnice, u subotu 21. kolovoza, svetu misu predslavio je vlč. Petar Krašek, ovogodišnji mladomisnik Varaždinske biskupije rodom iz susjedne ivanečke župe. Poslije mise okupljeni narod Božji na dvorištu je župnog dvora slušao koncert Tamburaškog sastava Biseri iz Kamenice. Uz domaću zagorsku popevku okupljena publika uživala je u ulomcima iz opera Ivana pl. Zajca i Jakova Gotovca, ali i popularnih, stranih autora. Sljedećeg dana, u nedjeljno predvečerje, svetu je misu predvodio preč. Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu te kanonik Čazmansko-varaždinskog kaptola. Uz njega misno su slavlje svojim pjevanjem uzveličali članovi Župnog zbora Donum. Nakon mise u župnoj je crkvi koncert održala mezzosopranistica Sofija Cingula uz klavirsku pratnju prof. Monike Zlatarek. Među desetak izvedenih skladbi mogao se čuti i Bachov preludij te Verdijeva, Tostijeva i Gomezova „Ave Maria“. Posljednjeg dana svečane trodnevne priprave, u ponedjeljak 23. kolovoza, svetu je misu slavio vlč. dr. sc. Kristijan Kuhar, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Štrigovi. Kao i ostalih večeri, nakon misnoga slavlja kratak koncert održala je Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove, koja je uz crkvene skladbe publiku obradovala i s nekoliko međimurskih narodnih skladbi.

Vrhunac proslave župne svetkovine sv. Bartola apostola u Kamenici bilo je svečano misno slavlje na samu župnu svetkovinu svetog Bartola apostola kojem je prethodila procesija ministranata u pratnji limene glazbe, DVD-a Kamenica, Kuburaškog društva "Glasna kubura" Kamenica, pripadnika lokalnog lovačkog društva te okupljenog naroda Božjega. Središnje misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš u zajedništvu s dekanom Bednjanskog dekanata vlč. Danijelom Hercegom, ujedno i župnikom Župe Gornje Jesenje, župnicima okolnih župa Bednjanskog i Ivanečkog dekanata te biskupovim tajnikom vlč. Markom Domiterom. Na samome početku misnog slavlja riječi pozdrava okupljenom puku, predstavnicima lokalne vlasti i Pastiru varaždinske Crkve uputio je domaći župnik vlč. Rafael Mikec govoreći: „Preuzvišeni gospodine biskupe, u ime ovdje okupljenog Božjeg naroda upućujem Vam izraze srdačne dobrodošlice. Moleći zagovor svetog Bartola apostola i mučenika i u zajedništvu s Vama želimo izručiti Gospodinu sve svoje zahvale, potrebe, vapaje i molitve za sve bliske svoje, napose za pokojnog župnika vlč. Dragutina Joča.“

Lomeći Riječ Božju u svojoj propovijedi mons. Radoš polazi od prvog čitanja, tj. knjige Otkrivenja koja opisuje nebeski Jeruzalem, grad koji ima 12 temelja, a na njima su zapisana imena dvanaestorice apostola. Mons. Radoš istaknuo je kako danas svoj pogled želimo usmjeriti prema onome kamenu na kojem piše Bartol – Bartolomej, zaštitnik ovoga mjesta, tj. prema apostolu koji se slavi u mjestu koje nosi to ime – Kamenica. Nastavljajući dalje mons. Radoš odgovara na pitanje: „Kakav je to kamen?“ Evanđeoski tekst opisuje razgovor između Isusa i Natanela, u kojega uvodi Filip. Apostol Filip svjedoči Natanaelu kako je pronašao Mesiju, a on mu na to u početku s nepovjerenjem odgovara: „Iz Nazareta da može biti što dobro?“ (Iv 1,46) Stoga mons. Radoš nastavlja: „Natanael „zna“da ništa dobro ne može doći iz jednoga takvoga poganskog mjesta, ali se nije zaključao u svoju istinu. On nije Bogu odredio što može, kako može živjeti. On dopušta da Bog bude drugačiji nego što on zamišlja. Svaki susret s Bogom će nam to potvrditi. Mi Boga stavljamo u svoje okvire. No Bog razbija naše okvire, naš pogled. On širi naš pogled, širi moju dušu da ga mogu prihvatiti za svoga Boga. (...) Natanael u susretu sa živim Bogom ispovijeda vjeru i kaže „Učitelju, ti si Sin Božji!!“ (Iv 1, 49) (...) Neka nam Gospodin po zagovoru svetoga Bartola dadne milost da se one, čvrste, jasne osobine koje su ljudske i božanske u njemu, nasele i u nama da i mi budemo, poput njega, čvrsti kamen u ovome mjestu, u ovoj zajednici, u ovoj obitelji, u ovoj Kamenici.“

Na završetku misnoga slavlja okupljenom puku obratio se domaći župnik vlč. Mikec. Iskreno hvala izrekao je svima koji su sudjelovali u pripremama i slavljima, svim župljanima, gostima, braći svećenicima te varaždinskom biskupu mons. Boži Radošu, koji se odazvao pozivu da svojim pastirskom blizinom uzveliča slavlje patrona Župe sv. Bartola u Kamenici. Tom prigodom uručen mu je i prigodni poklon – reljef kameničke župne crkve i župnog dvora kako bi ga podsjećao na „malo kameničko stado“. Sveto misno slavlje završilo je svečanim ophodom okupljenog naroda oko glavnog oltara.

Proslava župne svetkovine u Kamenici dovršena je večernjim misnim slavljem kojega je predslavio preč. Ivan Mikec, župnik Župe Uznesenja BDM u Pregradi.

Tekst: Irena Gotal
Fotografije: Valentina Kolačko


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika