Od:
Do:

Biskup u miru Josip Mrzljak predvodio misno slavlje u kapeli Majke Božje Snježne te blagoslovio novi križ u Žarovnici

Biskup u miru Josip Mrzljak predvodio misno slavlje u kapeli Majke Božje Snježne te blagoslovio novi križ u ŽarovniciŽAROVNICA, 5. 4. 2021.
Biskup u miru, mons. Josip Mrzljak, na Uskrsni je ponedjeljak 5. travnja predslavio misno slavlje u kapeli Majke Božje Snježne u Žarovnici nakon koje je na obližnjem brijegu blagoslovio križ čije je postavljanje inicirao i financirao vlč. Tomislav Antekolović, umirovljeni svećenik nadbiskupije Bamberg (Bavarska/Njemačka) s prebivalištem u Varaždinskoj biskupiji.

Vlč. Tomislav je, naime, na Uskrsni ponedjeljak proslavio 76. rođendan u svojoj rodnoj Župi svetog Bartola apostola u Kamenici, i to postavljanjem križa na rodnoj grudi, u svome vinogradu, u Žarovnici.

Na svetoj misi je u zajedništvu s biskupom u miru i vlč. Antekolovićem bio i domaći župnik iz Kamenice, vlč. Rafael Mikec. Propovijedao je biskup Mrzljak. Govorio je o događajima koji su uslijedili nakon Isusovog uskrsnuća. Spomenuo je apostola Tomu koji nije htio povjerovati u Kristovo uskrsnuće tako dugo dok nije vlastitim očima vidio te dodao kako i danas ima mnogo onih koji ne vjeruju dok ne vide.

- Danas se pitamo da li mi vjerujemo. Kakva je naša vjera? Zašto uopće vjerujemo? Možemo reći da vjerujemo na temelju svjedočanstva onih koji su prvi povjerovali. Onaj Tomin "ne mogu vjerovati" se sigurno rađa u čovjeku. Zato mnogi i danas kažu da ne mogu vjerovati dok ne opipaju. Kako čovjek dolazi do vjere? U prvom redu poniznošću da može čuti što mu Bog govori. Tako mi danas vjerujemo da je Božja Riječ živa među nama. Za nas kršćane to nije samo neka povijest, već Put koji treba slijediti. Pitamo se naravno da li nas naš put vodi pravome cilju. Isus nam je rekao da je on Istina. Živimo u svijetu gdje možemo čuti mnoge "istine". Ali istina ne može biti više, ona je samo jedna. Prije svega, istina su ona prevažna pitanja o ljudskom životu; o tome što je to život, kada on počinje, zašto treba živjeti i nositi križ života. To je Istina o kojoj Isus govori kada nam poručuje da je on Život - rekao je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Nakon svete mise uslijedio je blagoslov križa na obližnjem brijegu, a biskup Mrzljak se tijekom blagoslova zahvalio vlč. Tomislavu Antekoloviću što je omogućio podizanje križa te što nije zaboravio svoj rodni kraj. Križ je nešto što nas vodi kroz život i kroz sve teškoće, kazao je biskup u miru te se sjetio vremena sa služenja vojnog roka kojeg je "odradio" zajedno s vlč. Tomislavom.

- Tko bi si onda mislio da ćemo se nakon toliko godina naći na ovom brežuljku? I jedan i drugi tada smo bili bogoslovi, te je trebalo izdržati i nositi križeve, posebno one dane u vojsci kada su nas na sve moguće načine pokušavali "vratiti" na neku drugu stranu. Ali upravo su nas križ i molitva podržali. Podižući ovaj križ zahvaljujemo Bogu za sve križeve koje nam je slao, ali i za pomoć u nošenju tih križeva. Zato i svi koji će prolaziti pored ovog križa neka se sjete kako treba nositi križ svagdanjeg života. Križ ne treba izbjegavati niti od njega bježati, jer u križu je spasenje za nas kršćane - poručio je biskup u miru Josip Mrzljak.

Među uzvanicima na blagoslovu križa bili su gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gdje je vlč. Antekolović više od deset godina obnašao župničku službu, te gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić na čijem području se teritorijalno nalazi Žarovnica.