NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Stjepan Arnuš na duhovnoj obnovi u Ludbregu: Ovo su četiri načina kako se možemo okupati u Krvi Kristovoj

Stjepan Arnuš na duhovnoj obnovi u Ludbregu: Ovo su četiri načina kako se možemo okupati u Krvi Kristovoj LUDBREG, 5. 3. 2023.
„Krv Kristova – znak Božje ljubavi“ bila je tema duhovne obnove prve nedjelje u mjesecu koja se održala u nedjelju 5. ožujka u Župi Presvetoga Trojstva u Ludbregu. Voditelj duhovne obnove bio je Stjepan Arnuš, voditelj katoličke evangelizacijske skupine „Duhovni kutak“, čiji nagovor možete pročitati u nastavku teksta.
Ako još niste čuli za „Duhovni kutak“, sigurno ste čuli za njihovu pjesmu „Ispred bijele hostije“. Ova skupina radi duhovnu glazbu, a mnoge pjesme mogu se čuti i u crkvi. Inače vode euharistijska klanjanja, imaju nagovore, izdaju knjige. Zajednica od 20-ak članova redovite susrete ima u Zagrebu.

To su tek neke informacije o ovoj katoličkoj evangelizacijskoj skupini. Možda nakon nagovora njihova voditelja Stjepana Arnuša poželite saznati još više.

Govoreći o temi: Krv Kristova – znak Božje ljubavi, Arnuš je istaknuo kako ono što će podijeliti s ljudima nije ništa što već nisu negdje čuli, ali da je ljepota nagovora upravo u otkrivanju nečeg novog ili kad nešto poznato doživimo na drugačiji način.

„Ljubav ima jedno svojstvo - ljubav nam daje uputu. Ljubav je Bog, nije neka sila ili emocija. Bog daje uputu roditeljima, profesorima, bakama, djedovima“, rekao je Arnuš spominjući se misli sv. Ivana Pavla II.: „Ljubav mi je sve objasnila i ljubav je sve riješila.“

Kaže kako se upravo u toj misli vidi da se ne radi o teoriji, nego o djelovanju jer kad ti netko da uputu, to je zato da bi djelovao, a Papa je zapravo rekao da Bog djeluje.

Citirajući Sveto pismo: „Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca, da svaki koji vjeruje u Njega ne propadne nego da ima život vječni“, Arnuš je naglasio: „Naša uputa je: Vjeruj i imat ćeš život vječni!“.

„Što je ljubav? Ljubav je djelovanje! Ljubav je Božje djelovanje prema nama i naše prema Bogu. Bog nas voli tako da je dao svog sina Isusa Krista koji je za nas umro. Kako mi njega volimo? Tako što na određeni način djelujemo. Ljubav postaje prisutna u našem životu po djelovanju“, istaknuo je Arnuš.

Na koji način je Krv Kristova dostupna u našem životu? - Preko prolijevanja!

„Krist je morao proliti svoju krv, dati da mu se otvore rane na tijelu i da iz njih curi krv. Krist je trpio, jednostavnije rečeno. To je djelovanje – Bog djeluje tako što se Njegovu Sinu otvaraju rane i krv teče.

Mi djelujemo tako da uranjamo sebe, svoj život u presvetu Krv Kristovu – tako da je pijemo i blagujemo. To činimo svaki put kad dođemo na misu“, pojasnio je Arnuš navodeći misao sv. Katarine Sijenske: „Utopite se u Krvi Krista Raspetoga, okupajte se u Njegovoj Krvi, napojite se Njegovom Krvlju, nasitite se Njegovom Krvlju, obucite se u Njegovu Krv.“

„Ako ljubimo Boga i ako želimo Njegovu ljubav to činimo kupajući se, siteći se Njegovom Krvlju. Nije dovoljno misliti da Bog nas voli. Nećemo se tako spasiti. On nas voli i mi volimo Njega. Imali smo kroz povijest mnoge ljude koje je Bog volio, ali oni Njega nisu. Dakle, potrebno je odgovoriti na Božju ljubav“, istaknuo je.

Gdje se mi kupamo i uranjamo?

Arnuš kaže da to možemo činiti na četiri načina, svima svakodnevno dostupna i vrlo jednostavna.

1. „Gdje se možemo okupati u Krvi Kristovoj? Tamo gdje je potekla – na izvoru, na križu u muci Isusovoj. Kako ćemo to učiniti? Kontemplacijompromatranjem!

Dođeš pred relikviju i promatraš kako se Krv Kristova prelijeva na tebe, tvoje bolesno tijelo, tvoju obitelj… To možemo činiti i pred raspelom. A relikvija Krvi Kristove koja se nalazi u Ludbregu je nešto posebno i sveto, rijetkost u svijetu. Dođeš pred relikviju i kažeš: Donosio sam Ti svoju bolest, svoje grijehe…“, pojasnio je.
 
2. Krv Kristovu možemo piti u svim sakramentima.

„Sakramenti su nešto najljepše u Katoličkoj Crkvi – posebno euharistija. Svaki put kad dođete na euharistiju, iako se ne pričešćujete pod obje prilike – vi blagujete Krv Kristovu. Jer, kako kaže sv. Toma Akvinski, primanjem Tijela, primamo i Krv Kristovu.

Ispovijed je kupanje u Krvi Kristovoj. Ispovjedaonica je uvijek dostupna da se u njoj okupaš Krvlju Kristovom i tako primiš oproštenje, novi život.

Ako ste u braku, Crkva uči da je svaki sakrament sazdan u Krvi Kristovoj. Muž i žena su neprestano na izvoru krvi. Isus je dan-noć s njima. Ta krv neprestano natapa njihovu ljubav. Ali, muž i žena trebaju zajedno moliti. Svaki sakrament je pun očišćenja i pun ozdravljenja. Treba ga znati primati. Treba se nadati i vjerovati da će Bog to napraviti uvijek“, istaknuo je.

3. Krv Kristova pije se u molitvi

Arnuš je naveo kako svaki dan možemo moliti:
- Predragocjena Krvi Kristova, oslobodi me.
- Predragocjena Krvi Kristova, zaštiti me.
- Krvi Kristova, izliječi moje bolesti.
- Krvi Kristova, čuvaj moju djecu.
- Krvi Kristova, blagoslovi moj posao…
 
„Molitve mogu biti dugačke, ali i svakih pet minuta možete reći: Krvi Kristova, posveti me. To su strelovite molitve“, kaže.

„Isus je svoj dio napravio – dao je svoje tijelo, krv je potekla. On djeluje tako da trpi. A mi? Uranjamo i pijemo tu krv: kontemplacijom, sakramentalnim životom, molitvom i razmatranjem Božje riječi“, naglasio je.

4. Riječ Božja nas kupa!

„Po Božjoj riječi u nas ulazi njegova krv (Origen). Kad god otvoriš Sveto pismo i razmatraš, u tebe ulazi krv. To su toliko jednostavne stvari, svima dostupne. Kad ih budemo primjenjivali, dogodit će se čišćenje i pomast. Krv će nam donijeti zdravlje“, ističe.

Kako funkcionira uputa – djelovanje?

„Sjetimo se Starog Zavjeta kad anđeo prolazi nad krvlju označenim dovratnicima. Što označavaju vrata, dovratnici?

Vrata su prostor kroz koji ti možeš ući u kuću. Ako ostaviš vrata širom otvorena, svašta može ući u tu kuću. Vi navečer zaključavate vrata da ne dođe lopov. Ta kuća koju smo pozvani krvlju označiti (vrata i dovratnike) je vaš život: duh, duša i tijelo. Ako ne označiš Krvlju Kristovom svoje dovratnike, to je kao da pustiš lopova u kuću. Tako kad svoj život ne označiš Krvlju Kristovom, neprijatelj će ući u tvoj život i pokrast će ti milosti – sve će ti pokrasti. Možda će te i ubiti, duhovno. Uputa nam je tu – označi vrata i dovratnike. To znači reći NE grijehu i živjeti kreposnim, milosnim životom“, pojašnjava Arnuš.

Ističe da nas Krv Kristova čisti od svakoga grijeha kad hodamo u svjetlosti, a to znači truditi se svakodnevno biti u Božjoj prisutnosti.

„Koliko ste danas bili u Božjoj prisutnosti? Ako niste bili, niste hodali u svjetlosti, činili ste grijeh. Što je grijeh?

To je nešto što nas uvijek udaljava od Boga. To je trozubac koji probada tijelo, dušu i duh. Donosi smrt i bolest. Ako taj trozubac ne iščupaš kroz ispovijed i kajanje, neće ti baš biti najbolje. Grijeh je ambalaža izvana jako lijepa, a iznutra ništavilo, razočarenje. Grijeh je povez na našim očima koji nam zapravo skreće pažnju s pravog puta i mi promašujemo ono za što smo stvoreni“, navodi.

Kakve sve to veze ima s krvlju Kristovom?

„Kad upadnete u grijeh i otiđete daleko od Boga, onda vam đavao pokazuje Boga kao nekoga tko će vas istući, kazniti. Ljudi se jako teško vrate Bogu jer ih je strah što će se dogoditi, kako će svećenik reagirati na ispovijedi“, kaže.

„Krv Kristova je kao trublja koja nas zove (sv. Benedikt). Truba je glasan instrument. Oni koji su daleko od Boga, mogu čuti zov Njegove Krvi (trublje).

Nama koji smo u grijehu, Krv Kristova kaže: Dođite svi koji ste se ukaljali, koji ste gurnuli ruku u zdjelu grijeha i jeli hranu koja ne siti, svi vi koji ste prezreli Boga i uzljubili grijeh koji vam je sve oteo.

Krv Kristova kaže: Dođite i ne bojte se kazne! Kako ću vas kazniti kad moja Krv za vas kao bujica šušti, kao truba najavljuje dolazak mog kraljevstva. Moj Krv vas čisti, izmiruje vas s Ocem, sa mnom i s ljudima.

Krv Kristova nas zove da se ne bojimo: Ti koji su grozan, ja te volim, za tebe prolijevam svoju krv, dođi.

Zato je Krv Kristova znak Božje ljubavi. Bog najviše voli grešnike. I nigdje se ljubav toliko ne vidi kao u prolijevanju krvi za grešnike. Zato nam je dano da promatramo tu krv i ona nam je dana da se ne bojimo.

Isus kaže: Ja sam za vas prolio svoju Krv – a vi dođite, uronite u nju, okupajte se u njoj, opijete se njome, obucite se njome“, pojasnio je Arnuš.

Kako ćemo to činiti?

Ponovio je četiri načina: promatranjem – kontemplacijom, sakramentima, molitvom, razmatranjem Božje riječi.

Označujte svoje živote Krvlju Kristovom – živite kreposno. Ako ste u grijehu, vratite se Bogu jer vas voli“, naglasio je.

Na kraju je s okupljenim vjernicima podijelio misli sv. Gašpara del Bufala, duhovnog oca i utemeljitelja Misionara Krvi Kristove:

„Isus nas zagovora s onoliko usana koliko ima rana na njegovu tijelu iz kojih teče njegova Krv. Koliko ima tih rana? Rane od bičevanja, trnove krune, udaraca trstikom, vezanja užetom, udaraca, pljuvanja, padova na križnom putu… Slikovito – ima milijarde rana. Svaka ta rana ima usta koja viču Bogu Ocu: Ja ga Oče volim, ja sam ga otkupio, dao sam Krv za njega. Zato je krv Kristova znak Božje ljubavi za nas“, zaključio je svoj nagovor Stjepan Arnuš, voditelj katoličke evangelizacijske skupine „Duhovni kutak“.

Podsjetimo, svake prve nedjelje u mjesecu održava se duhovna obnova u Župi Presvetoga Trojstva u Ludbregu sve do slavlja Svete nedjelje. Kako je bilo u nedjelju 5. ožujka, pročitajte ovdje.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika