Od:
Do:

Pobožnost križnoga puta ulicama romskog naselja u Kuršancu predvodio varaždinski biskup

Pobožnost križnoga puta ulicama romskog naselja u Kuršancu predvodio varaždinski biskupKURŠANEC, 31. 3. 2019.
U znak solidarnosti s braćom Romima, varaždinski biskup Josip Mrzljak i ove je godine predvodio pobožnost križnoga puta u nekoj romskoj zajednici. Ove je godine križni put održan u romskoj zajednici u Kuršancu, u Župi svetoga Nikole biskupa Novo Selo na Dravi u Čakovečkom dekanatu, na Četvrtu korizmenu nedjelju, 31. ožujka.

Ovo je treća godina zaredom u kojoj je mons. Mrzljak predvodio pobožnost križnoga puta u jednoj od mnogobrojnih romskih zajednica u našoj biskupiji uz podršku Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije. Ovogodišnji organizatori križnoga puta u romskoj zajednici u Kuršancu bili su, uz župnika Josipa Jankovića i vjeroučitelja Martina Meštrića, sami mještani romskoga naselja, a ponajprije vjeroučenici iz Osnovne škole Kuršanec.

Na početku pobožnosti biskup Mrzljak rekao je okupljenima kako je Isusov križni put i naš križni put. Dodao je biskup kako i mi ljudi idemo ovom zemljom noseći svaki svoj križ, osobni, ali i križ svojega naroda. Zato, poručio je biskup, promatrajući Isusov križni put, trebamo se spomenuti da i mi idemo tim istim putem koji nam je Isus pokazao, a koji nas ne vodi samo do kraja našega ovozemaljskog života, već nas vodi prema vječnosti.

Pobožnost križnoga puta započela je i završila kod raspela pri samom ulazu u naselje. U pobožnosti križnoga puta sudjelovali su, uz ranije spomenutog župnika Jankovića i vjeroučitelja Meštrića, preč. Mario Kopjar, kanonik kantor Stolnog kaptola te predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, vlč. Damir Slamek, župnik u Orehovici te povjerenik za pastoral Roma, vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vjeroučiteljica Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma te vjeroučitelji iz susjednih škola i župa. Postaje križnoga puta držali su pritom vjeroučenici Osnovne škole Kuršanec, a čitači su, također kod svake postaje, bili vjeroučenici. Križ je ulicama naselja tijekom pobožnosti križnoga puta nosio učenik šestog razreda Sebastijan Ignac, a u pobožnosti je pjesmom i molitvom sudjelovao velik broj mještana ovog mnogobrojnog romskog naselja.

Biskup Mrzljak na kraju je zahvalio svima koji su omogućili održavanje pobožnosti. Naglasio je okupljenim vjernicima kako je na svom križnom putu Isus Krist susretao dobre i drage mu ljude, a prolazeći kroz naselje nije mogao ne primijetiti kako i mještani jedni drugima pomažu, počevši od djece.

- Upravo tako od malena treba učiti kako trebamo jedni drugima pomagati, jer je tada naš životni put odmah lakši. Osim toga, tako pomažemo i samom Isusu koji je rekao da što god učinimo jednom od njegove najmanje braće, njemu činimo. To nas uči ova pobožnost koju smo sada molili - poručio je na kraju pobožnosti križnoga puta biskup Mrzljak.
 
Goran Damjanić